Ξεκινούν αύριο οι εργασίες της 28ης (ΚΗ’) Συνόδου της Βουλής των Εφήβων: «Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή», ενός θεσμού που δίνει «φωνή» στους μαθητές και λειτουργεί αδιάλειπτα από το σχολικό έτος 1995 – 1996. Η κεντρική θεματική της φετινής Συνόδου είναι «Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο: Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε».

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 10.00, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το Σώμα της Βουλής των Εφήβων αποτελούν 300 έφηβοι βουλευτές, εκ των οποίων 260 είναι από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από τον Απόδημο Ελληνισμό. Στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων παρουσιάζεται όλο το φάσμα των σημαντικών και επίκαιρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά και εκφράζονται μέσα από την ευαισθησία της νεολαίας, η οποία με θάρρος και με αίσθημα ευθύνης προτείνει και τις ενδεχόμενες λύσεις τους.

Το Σώμα της Βουλής των Εφήβων χωρίζεται σε πέντε Επιτροπές, που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Επιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι έφηβοι συζητούν κατά Επιτροπή τους προβληματισμούς και τις αντίστοιχες προτάσεις που καταγράφονται στη Σύνθεση των Κειμένων. Στη συνέχεια συνεδριάζουν σε Ολομέλεια, όπου μελετούν τις προτάσεις που ψηφίστηκαν στις Επιτροπές.

Οι βασικοί στόχοι του θεσμού

H Βουλή των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, καθώς και των Ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς και η άσκησή τους σε δημοκρατικές πρακτικές και η ενεργοποίησή τους σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία.

Οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων πλαισιώνονται από πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, συναυλίες, επισκέψεις στις εκθέσεις του Ιδρύματος της Βουλής και της Βουλής των Ελλήνων).

Για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1995-1996

Διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τη Βουλή των Ελλήνων και από τότε λειτουργεί σε ετήσια βάση, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου. Από το 2002 συνεργάζεται και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής του Προγράμματος υπήρξε ο αείμνηστος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης έως το θάνατό του το 2003. Στη συνέχεια, ανέλαβε ο συγγραφέας-λογοτέχνης, ακαδημαϊκός Ιάκωβος Καμπανέλλης έως τον Οκτώβριο του 2007. Από το 2007 έως τις αρχές του 2010 πρόεδρος ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Το Μάρτιο του 2010 ανέλαβε ως πρόεδρος η συγγραφέας Σοφία Ζαραμπούκα.