Το μήνυμα των ευρωεκλογών και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και οι επόμενες πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου συμπεριλαμβάνονται στη συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη στη «Βραδυνή». Μαζί, βέβαια, και οι εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το μήνυμα των ευρωεκλογών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απαντά ότι «η αριθμητική των εκλογών προφανώς παράγει τα μηνύματά της, τα οποία αξιολογούμε και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Παρόλο που δεν καταγράφηκε κάποια ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων, αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η αυξημένη αποχή, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως εδώ οι πολίτες δεν επέλεξαν κάποια άλλη πολιτική δύναμη, αλλά βρίσκονται σε στάση αναμονής, γιατί έχουν αυξημένες απαιτήσεις από εμάς. Να αντιμετωπίσουμε τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να προχωρήσουμε τις πολιτικές που παρέχουν άμεσες και ορατές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Να διασφαλίσουμε τις κατακτήσεις μας, οι οποίες δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, βλέποντας τις οικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών αναταράξεων στη Γαλλία. Να συνεχίσουμε με επιμονή και αποτελεσματικότητα την προσπάθεια για μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, ισχυρή και παραγωγική. Με ενότητα, με διεύρυνση και με ανανέωση η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κινητοποιήσει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία πετυχαίνοντας διαδοχικές εκλογικές νίκες και οδηγώντας την παράταξη μόνο μπροστά».

«Ο διάλογος δεν είναι εσωστρέφεια»

Ενώ, σε ερώτημα για τον απολογισμό της συνεδρίασης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σημειώνει: «Για εμάς ο διάλογος δεν συνιστά εσωστρέφεια, αλλά σημείο δημιουργικής σύνθεσης και δυναμικής επανεκκίνησης». Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. εν προκειμένω, «οι βουλευτές εξέθεσαν τους ευρύτερους προβληματισμούς τους, αλλά και θέματα που απασχολούν τις περιφέρειές τους. Γιατί οι βουλευτές μας είναι ο κρίσιμος συνδετικός κρίκος με τις τοπικές κοινωνίες. Από τη συζήτηση, επιβεβαιώθηκε η σταθερή προσήλωση όλων στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της χώρας, γιατί, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η παράταξή μας αποτελεί το πιο σταθερό, σίγουρο και στιβαρό ανάχωμα σε κάθε απόπειρα επιστροφής στην εποχή του λαϊκισμού».

Εν συνεχεία ο Θ. Κοντογεώργης δηλώνει, στην ίδια συνέντευξη, ότι οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού στα υπουργεία «σηματοδοτούν τις τρέχουσες προτεραιότητες. Δημόσια διοίκηση κοντά στον πολίτη, παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς, αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με επιτάχυνση των διαδικασιών των μετακλήσεων εργατών αλλά και δρομολόγηση οργανωμένων διμερών συμφωνιών για τον εμπλουτισμό του εργατικού δυναμικού. Δίνουμε έμφαση σε αυτά που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη και προχωρούμε με επιμονή στην υλοποίηση των πολιτικών μας». Παράλληλα, με έκτακτα μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις η κυβέρνηση στηρίζει «αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», διαβεβαιώνει φέρνοντας το παράδειγμα της έκτακτης φορολόγησης στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων.

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δηλώνει ότι «η κυβέρνηση ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο με σαφή εντολή να υλοποιήσει το προεκλογικό πρόγραμμά της. Κατά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας μας, έχουμε ήδη υλοποιήσει περίπου το 50% του οικονομικού μας προγράμματος αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, η αλλαγή του τρόπου επιλογής διοικήσεων στους δημοσίους φορείς, ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Δικαστικός Χάρτης».

Και από εδώ και πέρα, «πρέπει να αξιοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο κάθε μέρα που περνάει προκειμένου να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και το 2027 να αξιολογηθούμε από τους πολίτες για τα αποτελέσματα που θα έχουμε φέρει. Συνεχίζουμε με επιμονή τη δουλειά μας, δίνουμε έμφαση σε αυτά που είναι πιο ορατά στην καθημερινότητα του πολίτη, βελτίωση των εισοδημάτων, αποκλιμάκωση των τιμών, ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες μεταφορών, υγείας και παιδείας, ψηφιοποίηση του κράτους, βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το δημόσιο».

«Αύξηση μισθών, μείωση των ανισοτήτων»

Ταυτοχρόνως, «κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα είναι για εμάς η μόνιμη αύξηση των μισθών και η μείωση των ανισοτήτων, με στόχο την σταδιακή σύγκλιση με τον πυρήνα των ευρωπαϊκών κρατών. Οι πολιτικές μας για την καταπολέμηση της ακρίβειας έχουν αρχίσει να αποδίδουν κάποια πρώτα αποτελέσματα με ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς. Γι’ αυτό, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά θα συνεχιστούν για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα έως ότου είναι ορατή μια σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές».

Παράλληλα, «για το επόμενο διάστημα δίνουμε έμφαση στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε υγεία, παιδεία και μεταφορές, στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, της δημοσιονομικής σταθερότητας και μείωσης της ανεργίας και βέβαια στην ενίσχυση της νέας γενιάς για την εύρεση καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την απόκτηση προσιτής στέγης».

Αλλάζοντας θέμα και σε αντιδιαστολή με την κατάσταση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, «στην περίπτωση της ΝΔ γίνεται μια συγκροτημένη διαδικασία αξιολόγησης και αποτίμησης και αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος». Αντιθέτως, «στα άλλα κόμματα διαπιστώνουμε κυρίως προσωπικούς διαγκωνισμούς». Με τη επισήμανση, τέλος, ότι η κυβέρνηση προσδοκά «σε μια γόνιμη αντιπολίτευση που θα συνεισφέρει στον παραγωγικό δημόσιο διάλογο», συμπληρώνει την απάντησή του με τη διαπίστωση, «δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε μια διαρκή ένδεια προτάσεων που συνοδεύεται από καταφυγή σε αποτυχημένες λογικές του παρελθόντος».

Πηγή: ΑΠΕ