Περιοδεία στη Μεσσηνία, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Πέμπτη 30 Μαϊου. Στο κλιμάκιο μετείχαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και τοπικά κομματικά στελέχη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Στη συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους πόρους, και τις δυνατότητες, που εξασφαλίζει η ΕΕ σε όλους τους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτισμού.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο μετέβη στην Αρχαία Μεσσήνη. Τη Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Μελετών Εύα Λαμπροπούλου και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού. Η υπουργός επεσήμανε ότι η συνέχιση του έργου του εκλιπόντος καθηγητή Πέτρου Θέμελη, στην Αρχαία Μεσσήνη, είναι απόδειξη σεβασμού στη μνήμη του, ενώ παρουσίασε εν συντομία τα έργα και τις μελέτες, που, σήμερα, υλοποιούνται από το ΥΠΠΟ στον μείζονα αυτόν αρχαιολογικό χώρο.

Ακολούθως, το κλιμάκιο μετέβη στο Νεοχώριο του Δήμου Οιχαλίας. Η δήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και οι κάτοικοι ζήτησαν από την υπουργό Πολιτισμού τη συνδρομή της, ώστε στο Νεοχώριο, να οικοδομηθεί μουσείο για την Μαρία Κάλλας, στη θέση του σπιτιού της οικογενείας της. Δεδομένου ότι το κτίσμα έχει κατεδαφιστεί, η υπουργός καθοδήγησε τις τοπικές αρχές για τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από την Αυτοδιοίκηση, ώστε να ολοκληρωθεί η εργολαβία που ξεκίνησε, προ ετών, αλλά διεκόπη και έκτοτε το έργο μένει ανενεργό.

Στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού και το κλιμάκιο μετέβησαν στη Δυτική Μάνη. Στον Κάμπο Αβίας τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Χιουρέας και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Μετά τη συνομιλία τους με κατοίκους στην πλατεία, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στον Πύργο του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου –χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο- και στον παρακείμενο μυκηναϊκό θολωτό τάφο του «Μαχάωνα», η ανάδειξη των οποίων αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το 2023, εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού, οι αναγκαίες μελέτες για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου. Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα προωθείται η ανάληψη του έργου της αποκατάστασης του μνημείου από κοινού, από την Βουλή των Ελλήνων και το ΥΠΠΟ, και της επανάχρησής του ως εκθεσιακού χώρου αφιερωμένου στον δεκάκις Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρου. Στο δημαρχείο Δυτικής Μάνης, στην Καρδαμύλη, στη διάρκεια παραγωγικής σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.