Η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά και διαφορετικά μέτωπα. «Βρισκόμαστε σε μια μάχη διαρκείας, σε μια καθημερινή μάχη με τα προβλήματα των πολιτών», εξηγεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο κύριος Μαρινάκης, στη συνέντευξή του στο Newsbeast, τονίζει πως όλες οι αλλαγές που νομοθετούνται στο Κοινοβούλιο και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, «είναι υλοποίηση του προγράμματός μας και προσήλωση στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό για τον οποίο δεσμεύτηκε στους έλληνες πολίτες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στέκεται στο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα. «Η χώρα διαθέτει έναν πλήρη, αξιόπιστο οδικό χάρτη μεγάλων μεταρρυθμίσεων και σημαντικών έργων υποδομής», σημειώνει. Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας είναι «να κάνουμε την Ελλάδα μία πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα». Κι αυτό πετυχαίνεται και ενισχύεται με τις γεωπολιτικές συμμαχίες «που στην κυριολεξία άλλαξαν την ισορροπία στην περιοχή μας».

Όσο για τη δημοσκοπική άνοδο δεξιότερα της Δεξιάς και κατά πόσο προβληματίζει την κυβέρνηση, ο κύριος Μαρινάκης απαντά: «Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη. Οι πολίτες έχουν οδυνηρές εμπειρίες από τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε ο λαϊκισμός στο παρελθόν και έχουν πληρώσει πολύ βαρύ το τίμημά του».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στο Newsbeast.

«Δική μας δουλειά είναι να συγκρουστούμε με την πολιτική αδράνεια και τη στασιμότητα και να κάνουμε έργο», τονίζει ο Παύλος Μαρινάκης

– Πολλά και διαφορετικά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Ακρίβεια, γάμος ομόφυλων ζευγαριών, αγρότες, αλλαγές στη δικαιοσύνη, αθλητική βία, μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι σαν να βρίσκεστε σε μια μάχη διαρκείας.

Ξέρετε, αυτή ακριβώς είναι η ουσία της πολιτικής και η ειδοποιός διαφορά μας από τα άλλα κόμματα. Αυτό που κάποιοι αποκαλούν «ανοιχτά μέτωπα», εμείς το αποκαλούμε υλοποίηση του προγράμματός μας και προσήλωση στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό για τον οποίο δεσμεύτηκε στους έλληνες πολίτες. Εμείς πράγματι βρισκόμαστε σε μια μάχη διαρκείας, σε μια καθημερινή μάχη με τα προβλήματα των πολιτών. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα επαναπαυθεί στην ισχυρή εμπιστοσύνη των πολιτών, που αποτυπώθηκε στις εκλογές του 2023.

Δική μας δουλειά είναι να συγκρουστούμε με την πολιτική αδράνεια και τη στασιμότητα και να κάνουμε έργο, να υλοποιήσουμε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στα θέματα της υγείας, της παιδείας, στην ασφάλεια, στην εφαρμογή του νόμου, στη δικαιοσύνη, σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Στο τέλος της ημέρας, αυτό περιμένουν από εμάς οι πολίτες και αυτό επιβραβεύουν: τη διαρκή προσπάθεια με μετρήσιμο αποτέλεσμα, την προσπάθεια να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη – όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

– Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται πως ταρακούνησε περισσότερο το εσωτερικό της κυβέρνησης. Πολιτικά, τι χάσατε και τι κερδίσατε από την ψήφιση του νόμου;

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, με ευρεία πλειοψηφία, είναι μια καλή στιγμή για τη δημοκρατία μας. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιους συμπολίτες μας που βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει προς το καλύτερο, να αποκτούν δικαιώματα, χωρίς να επηρεαστεί κανένα από τα δικαιώματα άλλων πολιτών.

Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία βγαίνει ενωμένη από αυτή τη διαδικασία, γιατί για άλλη μια φορά θωρακίζει τον εσωκομματικό διάλογο και καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει σε μια σημαντική μεταρρύθμιση.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με όρους εκλογικούς, αλλά με όρους πολιτικούς», σημειώνει στο Newsbeast ο κύριος Μαρινάκης

– Η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία τονίζει πως το περιβάλλον της Ελλάδας είναι πλέον φιλικό για επενδύσεις. Σίγουρα θα υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Πώς προετοιμάζεστε για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας;

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικές τομές που έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Η φορολογία για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει μειωθεί, η διαλειτουργικότητα του Δημοσίου μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους διευκολύνει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί, το κράτος έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό και από εκεί που ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας έχει καταφέρει να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη.

Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι είμαστε στο τέλος της διαδρομής, αλλά σίγουρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Και η χώρα διαθέτει έναν πλήρη, αξιόπιστο οδικό χάρτη μεγάλων μεταρρυθμίσεων και σημαντικών έργων υποδομής, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ, που εγκαθιδρύουν μεσοπρόθεσμα ένα ακόμα πιο ευνοϊκό και ελκυστικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις, που εγγυώνται ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης. Αυτό το σχέδιο υλοποιείται σε καθημερινή βάση από τα συναρμόδια υπουργεία σε όλα τα σκέλη της κυβερνητικής πολιτικής.

– Η εκάστοτε αντιπολίτευση ελέγχει και πιέζει την κυβέρνηση. Με τον θεσμικό της ρόλο ωθεί την εξουσία στο να γίνεται καλύτερη. Τη στιγμή που καλείστε εσείς να διαδραματίσετε αυτόν τον κόντρα ρόλο, λόγω ουσιαστικής απουσίας της αντιπολίτευσης, πόσο πετυχημένο μπορεί να είναι αυτό το μείγμα;

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η ύπαρξη μιας σοβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Η χώρα έχει πάντοτε ανάγκη από σοβαρές και εφαρμόσιμες προτάσεις, οι οποίες, στο τέλος της ημέρας, ωθούν και την κυβέρνηση να γίνεται καλύτερη. Δυστυχώς, παρά την αλλαγή ηγεσίας και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η αντιπολιτευτική συνταγή, με διαφορετικές ενίοτε δοσολογίες, εξαντλείται στα ίδια συστατικά: τοξικότητα και fake news, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η κυβέρνηση, επομένως, καλείται να αναμετρηθεί μόνη της με τα προβλήματα των πολιτών και να δώσει βιώσιμες λύσεις σε αυτά. Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμετρώνται για τη δεύτερη θέση, η κυβέρνηση αναμετράται με τον εαυτό της και καλείται να ξεπεράσει τις δικές της καλές επιδόσεις της πρώτης τετραετίας, ώστε να γίνεται καλύτερη και πιο αποτελεσματική.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με τον διευθυντή σύνταξης του Newsbeast, Βίκτωρα Μοντζέλλι

– Σίγουρα σας απασχολεί η άνοδος που αποτυπώνεται δεξιότερα της Δεξιάς. Ποιο είναι το σχέδιο ώστε να περιοριστούν οι απώλειες;

Σας λέω ξανά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με όρους εκλογικούς, αλλά με όρους πολιτικούς, που κοιτούν πολύ πιο μακριά από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Αλλά για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω, θα σας πω με ειλικρίνεια ότι προσωπικά πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη. Οι πολίτες έχουν οδυνηρές εμπειρίες από τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε ο λαϊκισμός στο παρελθόν και έχουν πληρώσει πολύ βαρύ το τίμημά του. Και είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες δεν θα σπαταλήσουν την ψήφο τους σε πολιτικά ρηχούς σχηματισμούς. Είδαμε κυβέρνηση λαϊκιστών με ισχυρή δόση άκρας Δεξιάς. Έλυσε κάποιο πρόβλημα; Το αντίθετο θα έλεγα.

– Δέχεστε την άποψη πως μια πιο «σοβαρή» Ακροδεξιά, που θα στηριχθεί σε ένα κοινωνικοπολιτικό αφήγημα και όχι αποκλειστικά σε μια ρητορική μίσους, θα μπορούμε να καλύψει συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων καλύπτοντας έναν πολιτικό χώρο που μπορεί θα προσφέρει διψήφιο ποσοστό;

Σοβαρότητα και άκρα δεν πάνε μαζί. Ξέρετε, είμαστε στο 2024 και οι όροι του τύπου «πρόοδος-συντήρηση», «πατριωτισμός-ενδοτισμός», «εκσυγχρονισμός-αναχρονισμός» δεν έχουν ιδιοκτήτες. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι είναι και προοδευτική και πατριωτική και εκσυγχρονιστική, εν αντιθέσει με τα κόμματα εκείνα που διεκδικούν -δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος- την πατρότητα των όρων.

Και ειλικρινά πιστεύω ότι οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι έχουν, ίσως, μεγαλύτερες πατριωτικές ανησυχίες, θα πρέπει να είναι καλυμμένοι από την πολιτική την οποία άσκησε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Τόσο στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής -όπου χτίσαμε πολλές συμμαχίες και ενισχύσαμε τη θέση της χώρας γεωπολιτικά- όσο και στο επίπεδο της αμυντικής πολιτικής, καθώς εξοπλίσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με πολύ στοχευμένες και γρήγορες παρεμβάσεις, που στην κυριολεξία άλλαξαν την ισορροπία στην περιοχή μας.

«Δεν διαπιστώνω ότι διεξάγεται κάποιος διάλογος στην Κεντροαριστερά, ούτε ακούω κάποια πολιτική πρόταση να αρθρώνεται», υποστηρίζει ο Παύλος Μαρινάκης

– Πώς βλέπετε τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Κεντροαριστερά;

Πρώτα απ’ όλα ας ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι -σε φραστικό επίπεδο- ποιοι συναποτελούν τη χορεία της Κεντροαριστεράς και στη συνέχεια να δούμε αν μπορούν να εκφράσουν τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται στον συγκεκριμένο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, δεν διαπιστώνω ότι διεξάγεται κάποιος διάλογος στην Κεντροαριστερά, ούτε ακούω κάποια πολιτική πρόταση να αρθρώνεται, παρά μόνο κάποιες σκόρπιες φωνές. Αλλά αυτό είναι δικό τους ζήτημα που δεν έχει λόγο να εμπλακεί ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Νέα Δημοκρατία.

– Οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές. Ποια θα είναι η φιλοσοφία του ψηφοδελτίου που θα παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία;

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στην ώρα τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα συμμετέχουν άνθρωποι με ένσημα και παραστάσεις, που θα μπορούν να υπηρετήσουν με αποτελεσματικότητα και πειθώ σε ένα δύσκολο βήμα, όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, και να εκπροσωπήσουν επάξια την παράταξή μας και κυρίως την Ελλάδα.

– Να αναφέρουμε κάποια ονόματα;

Σας επαναλαμβάνω στερεότυπα ότι αυτό είναι αποκλειστική απόφαση του πρωθυπουργού. Πάντως, σύντομα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα ανακοινωθούν τα ονόματα εκείνων που θα ριχτούν στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσιμης μάχης.

– Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί τους πολίτες να αναλογιστούν τη σοβαρότητα της ψήφου τους. Σας φοβίζει μια ενδεχόμενη ψήφος διαμαρτυρίας;

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οι ευρωπαϊκές κάλπες θα διαμορφώσουν τις ισορροπίες για την Ευρώπη την επόμενη μέρα και για τον λόγο αυτό δεν έχουν μόνο ευρωπαϊκό, αλλά έχουν και έναν έντονα εθνικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες επηρεάζουν την Αθήνα και θα πρέπει να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις αυτές με εκείνους τους ευρωβουλευτές που μπορούν να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα εθνικά δίκαια μέσα στο περίπλοκο περιβάλλον των Βρυξελλών.

Η δική μας παράταξη είναι η παράταξη η οποία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και βέβαια αυτή η οποία, μαζί με τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη τις πολύ δύσκολες εποχές του 2015. Και σήμερα καλούμαστε να κάνουμε την Ελλάδα μία πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Οφείλουμε, επομένως, να αντιμετωπίσουμε τις ευρωεκλογές με τη σημασία που τους αξίζει. Ως μια εθνικής σημασίας κάλπη, καθώς από τα αποτελέσματά της θα κριθεί ποια ευρωομάδα θα μπορέσει να μας εκπροσωπήσει στους δύσκολους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

– Με τι ποσοστό, κύριε Μαρινάκη, θα είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές;

Δεν μου αρέσει να μιλάω για αριθμούς και ποσοστά. Προτιμώ να μιλάω για πολιτικές, για πράξεις, για έργα και για αποτελέσματα. Στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες μας κρίνουν τις πολιτικές μας και την αποτελεσματικότητά τους.