«Έχω ένα όνειρο. Ότι στην Ελλάδα θα πάψει να υπάρχει ο ρατσισμός, η φοβία, η ανισότητα, η αδικία, αλλά θα κυριαρχούν η ελευθερία, η ισότητα ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων».
Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ όλη της η ομιλία, είχε έντονες αναφορές στον ιστορικό λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «έχω ένα όνειρο», στην διαδήλωση για την εργασία και την ελευθερία στην Ουάσιγκτον, τον Αύγουστο του 1963.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε ότι όλη η κοινοβουλευτική της ομάδα ψηφίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο «είναι αποτέλεσμα νίκης όλων εκείνων που αγωνίζονταν για ίσα δικαιώματα και που η πολιτεία τους ήθελε αόρατους».
Ακόμα, απάντησε και στην αναφορά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση, αντιτείνοντας ότι υπάρχει και είναι η Πλεύση Ελευθερίας, η κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας ψηφίζει χωρίς αστερίσκους το νομοσχέδιο.
«Θέλω να πω στον κ. Σαμαρά, που είπε ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση, ότι δεν μας παρακολουθεί. Υπάρχει αντιπολίτευση και λέγεται Πλεύση Ελευθερίας. Και είναι το μόνο κόμμα που ψηφίζει το νομοσχέδιο χωρίς κανένα αστερίσκο και χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Να του πω ότι ήμουν και είμαι σε όλες τις συζητήσεις για να στηρίξω το νομοσχέδιο που η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν το στηρίζει», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:
«Και εγώ ως πρόεδρος του κόμματος, είμαι σε όλες τις συζητήσεις στη Βουλή, ασκώντας αντιπολίτευση. Γιατί η Πλεύση Ελευθερίας και όλη η κοινοβουλευτική της ομάδα, έχει υποχρέωση να πιέσει και να πείσει όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ότι πρέπει να το ψηφίσει στηρίζοντας την αρχή της ισότητας, και ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνει από το δικαίωμα αυτό, γιατί δεν είναι θέμα συνείδησης αλλά θέμα στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η κ. Κωνσταντοπούλου, μίλησε για «αντιεπιστημονικές, ακατάληπτες και ακραίες φωνές που ακούστηκαν για το νομοσχέδιο, οι οποίες κατάφεραν δυστυχώς να μπερδέψουν, να διχάσουν και να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία για ένα θέμα που δεν είναι τρομακτικό, όπως το παρουσιάζουν αλλά αφορά ανθρώπους και ανθρώπινες ζωές».
Χαρακτήρισε ακόμα, «τερατώδη τα όσα ακούστηκαν ότι πρόκειται να δημιουργηθούν φάρμες παιδιών», τονίζοντας ότι «η καλύτερη απάντηση για το δικαίωμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια δόθηκε στην ακρόαση των φορέων που είχαν κληθεί και κατέθεσαν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».
«Αυτή η συζήτηση σήμερα δεν θα γινόταν, αν κάποιοι εξίσου σημαντικοί και θαρραλέοι άνθρωποι, επιστήμονες, γκέι, ΛΟΑΤΚΙ, διεμφυλικοί, δεν έδιναν και εξακολουθούν να δίνουν μάχες για το δικαίωμα τους στην ισότητα, στη ζωή, στην οικογένεια. Αυτοί οι θαρραλέοι άνθρωποι τόλμησαν και ήρθαν στην επιτροπή της Βουλής, μέσα στον τυφώνα των αντιδράσεων που υπάρχουν, για να πουν το αυτονόητο. Πήραν θαρρετά θέση ευθύνης όλοι οι φορείς και είπαν αυτά που κάποιοι δεν θέλουν να ακουστούν», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.
Μάλιστα, ανέφερε ονομαστικά έναν-έναν τους εκπροσώπους φορέων που κατέθεσαν στην επιτροπή, διαβάζοντας συγκεκριμένα αποσπάσματά τους με τα οποία υπερασπίζονταν την ισότητα και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
«Ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο που δίνει ελπίδα, με την ελπίδα ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα. Με την ελπίδα ότι στην υλοποίησή του θα αρθούν οι ελλείψεις και οι ατέλειες που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και κατέληξε:
«Είναι ένα νομοσχέδιο νίκης εκείνων που όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία τους ήθελε αόρατους. Και έχω πολύ μεγάλη ελπίδα, ότι σύντομα θα ζήσουμε σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά θα κρίνονται για τον χαρακτήρα τους. Η ελευθερία είναι υπόθεση όλων μας. Όπως είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, “ας ηχήσει η ελευθερία”. Και εμείς στην Πλεύση Ελευθερίας, έχουμε ένα όνειρο. Η ελευθερία και η ισότητα να κυριαρχεί πάντα και στο μέλλον οι εφιάλτες να αναφέρονται ως παρελθόν».