Ευθύνη και χρέος μιας δημοκρατικής πολιτείας είναι η διασφάλιση της ισότητας όλων των πολιτών της απέναντι στον νόμο και η ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων τους, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως η οποία, το 2015, ως νεοεκλεγείσα βουλευτής, είχε ταχθεί υπέρ της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Σήμερα, από το βήμα της ολομέλειας, αναφέρθηκε σε μια από τις πολλές περιπτώσεις διάκρισης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα ομόφυλα ζευγάρια με παιδί, επειδή αποκλείονται από τον θεσμό του γάμου.
«Θέλω να σας περιγράψω τι αντιμετωπίζουμε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στο υπουργείο Εσωτερικών. Σκεφτείτε το εξής. Ένα ζευγάρι ομόφυλων, δύο άνδρες, ένας Έλληνας και ένας Βέλγος. Έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό. Έχουν αποκτήσει παιδί στο εξωτερικό και θέλουν να εγγράψουν το παιδί αυτό στο ελληνικό δημοτολόγιο. Δεν μπορεί να το εγγράψουν, ως παιδί της οικογένειας, το παιδί αυτό. Το παιδί θα εγγραφεί, ως παιδί του αναγνωρισμένου πατέρα, του βιολογικού πατέρα, και όχι του άλλου. Το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει σήμερα καμία έννομη σχέση με τον μη αναγνωρισμένο πατέρα. Αν ο αναγνωρισμένος πατέρας δεν είναι ο Έλληνας, το παιδί δεν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Αν το παιδί χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, δεν θα μπορεί να το φροντίσει ο μη αναγνωρισμένος πατέρας. Αν ο αναγνωρισμένος πατέρας πάθει κάτι, το παιδί θα καταλήξει σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς. Δεν θα μπορεί το παιδί αυτό να κληρονομήσει τον μη αναγνωρισμένο πατέρα του», περιέγραψε η υπουργός Εσωτερικών για την υφιστάμενη κατάσταση και αναρωτήθηκε: «Πού είναι λοιπόν η ισότητα δικαιωμάτων των παιδιών; Γιατί το παιδί αυτό να έχει λιγότερα δικαιώματα από τα δικά μου τα παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν σε μια οικογένεια ετερόφυλου ζευγαριού; Αν είσαι γονέας σε μια χώρα, είσαι γονέας σε κάθε χώρα, όπως έχει αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».
«Θεωρώ την ισότητα απέναντι στον νόμο, συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «σήμερα στο θέμα του γάμου, δεν υπάρχει ισότητα και υπάρχουν πολίτες που εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού αποκλείονται από το θεσμό του γάμου».