«Έχουμε συμφωνία. Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη στη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται» τόνισε ο ίδιος. «Με αυτή τη συμφωνία κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας» έγραψε ο Σαρλ Μισέλ.
Η αναδίπλωση Ορμπάν
Η συμφωνία επήλθε αφού μια μικρή ομάδα ηγετών έπεισε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν να αποσύρει το βέτο του στο πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία. Στα μέσα Δεκεμβρίου ο ίδιος είχε συνοψίσει μέσω X (του πρώην Twitter) τα αποτελέσματα της προηγούμενης Συνόδου. «Περίληψη της νυχτερινής βάρδιας: βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου», έγραφε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Ο Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια η συνάντηση διευρύνθηκε και σε άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου.
Για να πειστεί ο ούγγρος πρωθυπουργός, υπήρξε μία πρόταση στο κείμενο του σχεδίου συμπερασμάτων, ως πρόσθετη παραχώρηση στον Όρμπαν για ενδεχόμενο επανεξέτασης, σε δύο χρόνια, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Σημειώνεται ότι το βασικό θέμα στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου, προ της αγροτικής κρίσης, είναι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, που δε θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων, που αφορούν την περίοδο 2014-2020.
Ακριβώς με αυτές τις θέσεις προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο του 2023 υπήρξε πολιτική συμφωνία των «26» εκτός της Ουγγαρίας, η οποία κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο έλληνας πρωθυπουργός.