Με βασικά κριτήρια τη διεύρυνση, την ανανέωση αλλά και την προοδευτική κατεύθυνση της ΝΔ αναμένεται να επιλεγούν οι γαλάζιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και μπορεί να απέχουμε πάνω από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αλλά οι διεργασίες στο παρασκήνιο καλά κρατούν. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού – Γιάννης Μπρατάκος, Θανάσης Νέζης, Παύλος Μαρινάκης- κάνουν συναντήσεις και «σκανάρουν» βιογραφικά νέων προσώπων και στελεχών, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκτός ραντάρ έχουν ξεκινήσει λίγες στοχευμένες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τον πρωθυπουργό.

«Οι ευρωεκλογές είναι μια αυτοτελής αναμέτρηση. Ψηφίζουμε για τους ευρωβουλευτές μας και για την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη. Και η ΝΔ προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι η πολιτική της ισχύ. Είναι ότι εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης» είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αποδείξαμε σε μια σειρά από δύσκολες διαπραγματεύσεις ότι όταν πηγαίνουμε στην Ευρώπη μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ελλάδα με τρόπο πάρα πολύ αποτελεσματικό».

Οι «κλειδωμένοι»

Πύρρος Δήμας, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Δημήτρης Τσίοδρας έχουν πάρει το «πράσινο φως» και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νewsbeast θα είναι τρία από τα 42 συνολικά πρόσωπα που θα απαρτίζουν το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τον ολυμπιονίκη στην άρση βαρών και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που έχει ισχυρά ερείσματα στην ομογένεια, την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ η οποία προσχώρησε προ ημερών στη ΝΔ αλλά και τον νυν διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Σε μυστήριο για μια ακόμη φορά (όπως και το 2019) εξελίσσεται η υποψηφιότητα του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, ο ίδιος συμμετέχει σε κοπές πίτας και εκδηλώσεις, ωστόσο επίκειται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το προσεχές διάστημα.

Οι νυν που διεκδικούν ξανά σταυρό

Από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, τέσσερις σίγουρα αναμένεται να διεκδικήσουν μία θητεία ακόμα. Αυτοί είναι ο επικεφαλής της ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος κυκλοφόρησε βιβλίο με τη δράση του, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία έχει δυναμική παρουσία στις Βρυξέλλες, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική του εκστρατεία και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία συναντήθηκε εν μέσω των γιορτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και του παρέδωσε ένα ντοσιέ με τον απολογισμό των παρεμβάσεων, της αρθρογραφίας αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει λάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κατέβει εκ νέου και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα και έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

«Παίζουν» δυνατά

Κοντά στο «ναι» βρίσκεται ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής και πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος μάλιστα χθες εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για την ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συμφωνία με τα F-35. Πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν στην 9η μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συχνά βρίσκεται στην Ηρώδου Αττικού, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, ο οποίος πολιτεύτηκε με τη ΝΔ στην Κεφαλονιά στις εθνικές εκλογές.

Επίσης, βολιδοσκόπηση από συνεργάτες του πρωθυπουργού έχει γίνει και στον συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Καλλιακμάνη, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί προσεχώς και η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα με τον ίδιο να εμφανίζεται θετικός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Νewsbeast το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει εκπρόσωπο του φιλοζωϊκού κινήματος αλλά και έναν απόστρατο αξιωματικό. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για το δεύτερο είναι αυτά του στρατηγού εν αποστρατεία Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος κατέβηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και κατέγραψε ισχυρά ποσοστά αλλά και του πτεράρχου εν αποστρατεία Κωνταντίνου Ιατρίδη, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε ένα πρόσωπο – «έκπληξη».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί η σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, καθώς οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν χρόνο για να διεκδικήσουν σταυρό.