Ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες δηλώνει η κυβέρνηση, κατανοώντας τις συνέπειες των έντονων φαινομένων της κακοκαιρίας Daniel, το γεγονός ότι επλήγησαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα αλλά και τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. «Ακούμε τα αιτήματα με προσοχή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών.
«Τα σταχυολογούμε και με βάση τα δεδομένα προχωρούμε σε παρεμβάσεις», συνέχισε. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι όλα τα αιτήματα αξιολογούνται από την κυβέρνηση με βάση δημοσιονομικά δεδομένα, τονίζοντας ότι δεν θέλουν να υπάρχει ένταση.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι κατατίθεται σήμερα στη Βουλή τροπολογία που αφορά σε ευνοϊκή ρύθμιση για την πληρωμή του ρεύματος των αγροτών, στη Θεσσαλία.
Πρόκειται για ρύθμιση που είχε εξαγγελθεί τον Νοέμβριο, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου εσφαλμένα διαπιστώθηκαν διακοπές ρεύματος και κατόπιν της επέμβασης του υπουργείου το ζήτημα διευθετήθηκε.
Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή, είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.
Για καταλήψεις ΑΕΙ: Δε θα πληρώσουν την επαναστατική γυμναστική κάποιων οι φοιτητές
Για μειοψηφικές αντιδράσεις έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ενώ επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι η μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια περιλαμβάνει και σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η εξεταστική ακόμα και ψηφιακά:
«Δε θα πληρώσουν την επαναστατική γυμναστική ορισμένων οι φοιτητές. Καθήκον της πολιτείας όποτε καλείται διά των αρχών να εφαρμόζει το νόμο».
Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για δημιουργία εντάσεων και προβοκάτσια, για να μην πάει η χώρα μπροστά: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο και πρέπει και σε αυτό το θέμα να φύγουμε μπροστά – έχουμε αργήσει πολύ».