Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα των τεσσάρων δημοσκοπήσεων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα και ενώ οι πολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές, με σημαντικά θέματα να απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά και ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Στην κυβέρνηση μελετούν προσεκτικά όλα τα ευρήματα και «διαβάζουν» την ατζέντα της καθημερινότητας, έτσι όπως την καθορίζουν οι ανάγκες και οι ανησυχίες των πολιτών.
Κοινές συνισταμένες όλων των δημοσκοπήσεων είναι δυο: η κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι όλων των άλλων κομμάτων αλλά και ο επίμονος αντίπαλος της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την ακρίβεια.
Στα άλλα δυο θέματα που είναι ψηλά στην επικαιρότητα, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, οι επιλογές της κυβέρνησης φαίνεται να τυγχάνουν αποδοχής από τους ψηφοφόρους, αλλά με αστερίσκους.
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πλέον στα χέρια τους τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων από τις εταιρείες Metron Analysis, MRB, GPO και Marc, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρη κυριαρχία της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Ηγεμονία Μητσοτάκη
Στη Metron Analysis για το Mega στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,7% και το ΚΚΕ με 8,2%. Μεγάλη αύξηση καταγράφει η Ελληνική Λύση, που φτάνει στο 6,6% και ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2%. Κάτω από το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή, οι Σπαρτιάτες με 2,6%, η Νίκη με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και το ΜέΡΑ25 με 2%.
Στην εκτίμηση ψήφου της ίδιας μέτρησης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35,2%, το ΠΑΣΟΚ 13,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,1, το ΚΚΕ 10,3, η Ελληνική Λύση 8,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 4%, οι Σπαρτιάτες 3,2%, η Νέα Αριστερά 3%, η Νίκη 2,8%, το ΜέΡΑ25 2,5% και τα Λοιπά Κόμματα 5%.
Η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN δίνει προβάδισμα 23,6 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, στην εκτίμηση ψήφου στις εθνικές εκλογές αλλά και 24 μονάδων για τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση ακολουθεί με 7,1% και το ΚΚΕ με 7%. Η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%.
Επίσης, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 37,3%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στο 13,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%, το ΚΚΕ στο 9%, η Ελληνική Λύση στο 8,2%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,8%, η Νίκη στο 3,5%, στο 3,2% οι Σπαρτιάτες, στο 2,6% η Νέα Αριστερά και στο 2,4% το ΜέΡΑ25.
Ανάλογη εικόνα και στη μέτρηση της GPO όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για το Star.
Πιο αναλυτικά:
- ΝΔ: 32,5%
- ΠΑΣΟΚ: 12,2%
- ΣΥΡΙΖΑ: 11,1%
- ΚΚΕ: 8%
- Ελ. Λύση: 6,1%
- Νίκη: 3%
- Νέα Αριστερά: 2,2%
- Πλεύση: 2,2%
- Σπαρτιάτες: 2,1%
- Άλλο: 2,5%
- Λευκό-άκυρο-αποχή: 4,2%
- Αναποφάσιστοι: 12%
Τέλος, στην μέτρηση της Marc για τον Ant1 στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ μετρήθηκε στο 33,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10%, το ΚΚΕ στο 8%, η Ελληνική Λύση στο 5,8%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,7%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,7%, ενώ η Νέα Αριστερά και το ΜεΡΑ25 «έγραψαν» 2%.
Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμηση ψήφου είναι στο 39% για τη ΝΔ, στο 15% για το ΠΑΣΟΚ, στο 12% για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 9,5%-10% για το ΚΚΕ και 7% για την Ελληνική Λύση.
«Αγκάθι» η ακρίβεια
Εκεί που εστιάζουν πολύ τα κυβερνητικά στελέχη είναι στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες για το θέμα της ακρίβειας. Στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή με 44%, ακολουθεί η συναφής ως προς το περιεχόμενο οικονομία με 26%, με πιο κάτω την ανεργία, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια /ανεπάρκεια της κυβέρνησης.
Και στη μέτρηση της MRB η ακρίβεια είναι μακράν του δευτέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, καθώς το 60,3% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα, που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους.
Ακολουθούν σε απαντήσεις η υγεία (24,4%) το ύψος των εισοδημάτων (22,2%), η εγκληματικότητα (20,5%), η παιδεία (15,4%) και έπεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας (14,9%).
Το ίδιο και στη δημοσκόπηση της Marc, που οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση σε ποσοστό 74,2% να δώσει προσοχή στην ακρίβεια.
Οριακό «ναι» στα μη κρατικά ΑΕΙ
Η κοινή γνώμη είναι σχεδόν έτοιμη να αποδεχθεί την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Στη δημοσκόπηση της Marc οι θετικές γνώμες είναι στο 56,1% με το 40,9% να είναι αρνητικό.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το ποσοστό του «ναι» είναι στο 52% και το 45% στο «όχι».
Ναι στο γάμο των ομόφυλων – Επιφυλάξεις για την τεκνοθεσία
Εντός πλαισίου της νομοθετικής ρύθμισης, που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κινείται η κοινή γνώμη. Με απλά λόγια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι πολίτες συμφωνούν μεν με τον τρόπο που νομοθετεί για το θέμα αυτό η ΝΔ, αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για την υιοθεσία.
Στη δημοσκόπηση της GPO το 49,1% τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έναντι 48,3% που απαντούν ότι είναι κατά. Ωστόσο, μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαφωνεί με την τεκνοθεσία, ενώ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα στοιχίσει εκλογικά στην κυβέρνηση.
Στη δημοσκόπηση της MRB για το ίδιο θέμα και στο ερώτημα πόσο συμφωνούν στο δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, το 27,8% δήλωσε «σίγουρα συμφωνώ», «μάλλον συμφωνώ» λέει το 20,9%, ενώ στο 39,5% είναι στο «σίγουρα διαφωνώ».
Στο δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια το 64,8% στο σύνολο διαφωνεί «μάλλον» ή «σίγουρα», ενώ υπέρ εμφανίζεται το 17,1% και το 13% ψηφίζει «μάλλον ναι».
Στο ερώτημα αν η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της οικογένειας, «ναι» ή «μάλλον ναι» λέει το 48,9%, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θεωρία το 46,4%.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis στο ερώτημα: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι και τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν πολιτικό γάμο», οι ερωτηθέντες συμφωνούν κατά 62% (44% συμφωνώ και 18% μάλλον συμφωνώ). Το 36%, από την άλλη, διαφωνεί. (10% Μάλλον διαφωνώ και 26% διαφωνώ). Σχετικά με το δικαίωμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, το 69% διαφωνεί (56% διαφωνώ και 13% μάλλον διαφωνώ), ενώ το 30% συμφωνεί (20% συμφωνώ και 10% μάλλον συμφωνώ).
Στη δημοσκόπηση της Marc το «ναι» στον γάμο ομοφύλων έφτασε το 57,8%. Ωστόσο, με το δικαίωμα στην υιοθεσία συμφωνούν μόνον οι τέσσερις στους δέκα, παρά το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα απαντούν ότι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΝΔ δεν καταγράφει απώλειες λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.