Σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε πάνελ με τον Yossi Matias, αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google.
Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και στην επιτροπή που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση με αξιόλογους επιστήμονες. Θέλουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με το κλίμα, την υγεία και αλλού.
Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις είπε έτσι ώστε να γίνουμε μέσω των νεοφυών επιχειρήσεων και παραγωγοί τεχνολογίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει και ρύθμιση για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο σκέψης για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης.
Nα μην χρησιμοποιούν κάποιες χώρες την τεχνητή νοημοσύνη ως γεωπολιτικό εργαλείο
Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει η εξής πρόκληση: από τη μια να προστατευθεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και να υπάρχει και ισορροπία.
Αναφερόμενος στους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είπε ότι είναι σαφές πως στο παρελθόν όταν είχαμε αναπτύξει διακυβερνητικά μοντέλα συνεργασίας αλλά στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να γίνει έτσι. Πρέπει να έρθουν στο τραπέζι οι εταιρείες και να συμφωνήσουμε σε κανόνες προκειμένου κάποιες χώρες να μην χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Επίσης, είπε ότι θα μπορούσε η τεχνολογία αυτή να βοηθήσει στην προστασία της δημοκρατίας αλλά και την προστασία από την παραπληροφόρηση η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα. Πρέπει να το αναγνωρίσουν οι εταιρείες.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται δεδομένα και αυτά πρέπει να είναι ακριβή γιατί κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις και δεδομένα και οι εταιρίες τεχνολογίας πρέπει να προστατεύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, είπε.
Οι τρεις τομείς που μπορεί να εφαρμοστεί
Αναφέρθηκε σε 3 τομείς προτεραιότητας για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Στην κλιματική αλλαγή και τα ακριβή μοντέλα πρόβλεψης. Η Google έχει πολύ ακριβή μοντέλα, είπε ο πρωθυπουργός και πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτά για να σωθούν ζωές. Για τις πυρκαγιές ήδη εφαρμόζουμε τεχνολογίες για την πρόληψή τους και μια πρόωρη παρέμβαση πριν επεκταθεί μια πυρκαγιά. Στον τομέα της υγείας τα οφέλη είναι πάρα πολλά.
Μπορούμε να προσφέρουμε εργαλεία στους ερευνητές μας για να εντοπίζουν εγκαίρως καρκίνους, ενώ στην εκπαίδευση τα πράγματα είπε είναι πιο δύσκολα γιατί μέχρι τώρα νομίζαμε ότι την ικανότητα να παράγουν έναρθρο λόγο ή κείμενο την είχαν μόνο οι άνθρωποι αλλά τώρα μπορεί και η τεχνολογία. Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε αν μια έκθεση ή μια εργασία έχει γραφτεί από μηχανή ή αληθινό άνθρωπο.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης που λαμβάνει χώρα εκατομμύρια χρόνια και αν εμείς μειώσουμε την διαδραστικότητά του τότε ποιες θα είναι οι επιδράσεις στους ανθρώπους; Επίσης, αναφέρθηκε στην λειτουργία των αλγόριθμων οι οποίοι για παράδειγμα θα μπορούν να επιλέγουν το καλύτερο βιογραφικό για έναν εργαζόμενο αλλά πρέπει να αιτιολογείται και αυτό.
Τέλος, για το πως θα συνεργαστεί η κυβέρνηση με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ποτέ δεν δίστασε η κυβέρνησή του να συνεργαστεί και θα συνεχίσει έτσι. «Το πιο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε και να ξέρουμε ο καθένας από που έχει ξεκινήσει. Όσον αφορά στην Google και την Ελλάδα ανυπομονούμε», είπε να συνεχίσουμε την συνεργασία έτσι ώστε να υπάρχει θετικός αντίκτυπος στην ζωή των πολιτών».