Για την, όπως τόνισε, «περίεργη» αντίδραση του Ρίσι Σούνακ μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC μίλησε η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Ειρήνη Σταματούδη. Υπογραμμίζοντας ότι η στάση του βρετανού πρωθυπουργού «είναι τεράστιο δώρο» για την Ελλάδα, εξήγησε πως όλοι ασχολούνται με το πώς τα Μάρμαρα έφυγαν από τη χώρα μας.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κάτι διαφορετικό απ’ ότι λέει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ότι θέλουμε την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα και θα ήταν παράλογο να πάει κανείς στο Λονδίνο να του πάρουν συνέντευξη και να μην ερωτηθεί για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή να μη θέσει το ζήτημα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα» είπε στην ΕΡΤ η κυρία Σταματούδη, σημειώνοντας επιπλέον πως «η ελληνική θέση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, είναι σταθερή στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα».
«Όλοι ασχολούνται με το γιατί η Βρετανία δεν τα δίνει πίσω»
«Δεν θα περιμέναμε ποτέ ότι το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα δημιουργούσε ή θα είχε μια τέτοια αντίδραση» υπογράμμισε η Ειρήνη Σταματούδη, ενώ χαρακτήρισε την εξέλιξη «τεράστιο δώρο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα», γιατί, όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα παίζει ως πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα βρετανικά μίντια, αλλά και πάρα πολλές χώρες ασχολούνται με το πώς έφυγαν τα μάρμαρα από την Ελλάδα, κάτω από ποιες συνθήκες, για ποιο λόγο και γιατί η Βρετανία δεν τα δίνει πίσω. Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε πως ο Ρίσι Σούνακ έχει επικριθεί πολύ για τη στάση του αυτή.
«Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, που αφορά τον Ρ. Σούνακ και δεν αφορά την εξέλιξη του ζητήματος των Μαρμάρων του Παρθενώνα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν περιμέναμε ότι θα έλεγε «ναι», διότι είχαμε δει τι είχε πει τον προηγούμενο καιρό».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως, παρά την εξέλιξη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, υπάρχει τεράστια πρόοδος τον τελευταίο καιρό και «η πρόοδος αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι πήρε στα χέρια του το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός της χώρας και επέμεινε».
Μάλιστα υπενθύμισε και ένα απόσπασμα της συνέντευξης Μητσοτάκη στο BBC, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «εγώ έχω υπομονή», σημειώνοντας πως «εννοούσε στην ουσία ότι εγώ έχω επιμονή».
Επιπλέον, σε άλλο σημείο τόνισε πως τον τελευταίο καιρό και στη βρετανική κοινή γνώμη και στον βρετανικό Τύπο -και ιδίως σε έντυπα τα οποία παραδοσιακά ήταν εναντίον της επιστροφής, όπως οι Times– έχει υπάρξει μια μεταστροφή. «Αυτό είναι τρομερά καλό για το ελληνικό ζήτημα», σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε και σε μια ευελιξία από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο παλαιότερα «ήταν αμετακίνητο από τις θέσεις του. Δεν συζητούσε τίποτα». Ωστόσο, σε αυτό το σημείο παρατήρησε πως ενώ «τους τελευταίους μήνες για πρώτη φορά βλέπουμε μια ευελιξία του Βρετανικού Μουσείου», σε αυτή τη φάση υπάρχει «μια αδιαλλαξία της κυβέρνησης, ή μάλλον ατομικά του Ρίτσι Σούνακ».
«Αυτό θεωρώ ότι είναι μια πρόοδος και μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή, χωρίς βέβαια να περιμένει κανείς ότι η επιστροφή θα γίνει αύριο. Ίσως μέσα στους επόμενους μήνες» πρόσθεσε η Ειρήνη Σταματούδη.
«Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και εκλεγεί ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε δηλώσεις και επέκρινε τη στάση Σούνακ, θα θέλει να κάνει τη διαφορά και εμείς αυτή τη διαφορά περιμένουμε», δήλωσε η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Η Ελλάδα δεν δουλεύει μόνο με τη Βρετανία, αλλά δουλεύει και τις συνέργειες της με άλλα κράτη αλλά και τη θέση της στην Ουνέσκο, κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη προετοιμασία και δουλειά και πίεση από πάρα πολλά κανάλια και πάρα πολλές συνέργειες με άλλα κράτη» κατέληξε.