Στο ξεκίνημα ενός αχαρτογράφητου χειμώνα λόγω των διεθνών εξελίξεων και με άλλο ένα όπλο στην φαρέτρα της που δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poors, η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός προκειμένου να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο.
Ο στόχος μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να αφήσουμε πλέον οριστικά πίσω μας τα χρόνια της κρίσης και να κυριαρχήσουν η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνεχής πρόοδος.
Για τον λόγο αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να μείνουν προσηλωμένοι σε όσα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα γιατί η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν οι πολίτες την παρούσα κυβέρνηση συνοδεύεται από απαιτήσεις και μπορεί πολύ εύκολα να εξανεμιστεί. Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο καταστρώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε αν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας που είναι και το βασικό πρόβλημα για εκατομμύρια πολίτες, ειδικά τους ευάλωτους. Όπως τονίζουν το κλίμα αναμένεται να αντιστραφεί ειδικά από τις αρχές του έτους όταν και θα εφαρμοστούν από 01/01/2024 οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις γιατί τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα ελαφρύνουν το βάρος που έχουν επιφέρει οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα της καθημερινότητας.
Τα νομοσχέδια που έρχονται
Για το επόμενο διάστημα δρομολογούνται νομοσχέδια που στόχο έχουν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, που θα ενισχύσουν το εισόδημά τους αλλά και που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη.
Για παράδειγμα οι παρεμβάσεις στους servicers για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα κλείσουν μια πληγή για πολλές οικογένειες. Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι: διαφάνεια στις σχέσεις των δανειοληπτών με τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers), προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. Το νομοσχέδιο αφορά δυνητικά εκατομμύρια πολίτες που συναλλάσσονται με τις Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς άπτεται της καθημερινότητάς τους.
Επίσης, με το νομοσχέδιο για το μίνι ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας αλλάζουν πολλά για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Φορολόγηση με 15% των εφάπαξ παροχών που θα δίνουν από εδώ και στο εξής τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).
Επίσης, καταργείται από 1/1/2024 η ποινή 30% που επιβάλλεται στις συντάξεις όταν οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται.
Καταβάλλεται το 40% της σύνταξης σε ασφαλισμένους με οφειλές έως 30.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και έως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ. Το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται.
Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας των 780 ευρώ σε αγρότισσες και γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και στις γυναίκες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Αλλαγές όμως θα έρθουν και στην Υγεία, έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της ΝΔ. Στόχος μέσα από τις χιλιάδες προσλήψεις που θα γίνουν είναι να σταματήσει η φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό ενώ θα ενισχυθεί και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Μέχρι το τέλος του 2023 γίνεται προσπάθεια και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς Τραύματος σε όλη την Ελλάδα.
Το ίδιο και στο δημόσιο με τον προγραμματισμό των τουλάχιστον 16.000 προσλήψεων αλλά και τα κριτήρια διαφάνειας και λογοδοσίας για τις νέες διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών.
Νομοσχέδιο για ουσιαστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη επεξεργάζεται και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης με διατάξεις τόσο για την πιο γρήγορη απονομή της αλλά και για τον εκσυγχρονισμό υπηρεσιών μέσα από το ψηφιακό κράτος.