Τον αποτροπιασμό του και την οδύνη του για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας διαλεύκανση του «χτυπήματος» μιλώντας πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα καταδικάζοντας τη μία ή την άλλη πλευρά» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα πράγματα οδεύουν προς μια γενικότερη αποσταθεροποίηση», ενώ υπάρχει και ένας «πόλεμος προπαγάνδας».
Εξήγησε ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που αναγνωρίζει η χώρα μας στο Ισραήλ ότι πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου, εξηγώντας ότι η προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας επίθεσης στη Γάζα προβληματίζει, πρόσθεσε δε ότι «η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη – όπως το Ισραήλ».
Η πολιτική φύλαξης των συνόρων μας θα ενταθεί
Για τις μεταναστευτικές ροές και αν φοβάται όξυνση του προβλήματος είπε ότι «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν και θα το πράξουν μόνο αν υπάρξουν ασφυκτικές συνθήκες».
Ναι είχαμε μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή όμως η πολιτική μας που είναι της φύλαξης των συνόρων όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί. Είναι πλέον ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη.
Για ταξίδι στο Ισραήλ
Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας θα πάω στο Ισραήλ αλλά θα πάω να συναντήσω και τον βασιλιά της Ιορδανίας, κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει μονομέρεια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις και αυτό δείχνει ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητα.
Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση μετά τις τρομοκρατικές απειλές
Για τις τρομοκρατικές απειλές στην Ευρώπη είπε ότι δεν είναι κάτι καινούριο και το έχει πληρώσει με αίμα. Όταν εξάπτονται τα πάθη ακραίες συμπεριφορές έρχονται στο προσκήνιο. Είμαστε σε επαφές με όλες τις ευρωπαϊκές αρχές. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση.
Για την στάση της Τουρκίας και αν θα δημιουργήσει πρόβλημα, είπε ότι εμείς έχουμε ισορροπημένη στάση σε αντίθεση με την Τουρκία και χαρακτήρισε προβληματική την στάση της.
Πρέπει η Τουρκία να καταδικάσει απόλυτα την Χαμάς κάτι που δεν κάνει, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι μπορεί να κινδυνεύσει το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί με την Τουρκία και ούτε ότι θα αναβληθεί η Σύνοδος του Δεκεμβρίου.
Για επιπτώσεις πολέμου στην οικονομία
«Κάντε με προφήτη, για να μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών και ελπίζω να επιβεβαιωθεί αυτό και στις επόμενες αξιολογήσεις των οίκων. Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, μακάρι αυτό να συνεχιστεί αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις εφεδρείες μας για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση».
Μήνυμα προς πολυεθνικές: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία
«Είμαστε σε δύσκολη φάση γιατί υπάρχει συσσωρευμένη αύξηση τιμών αλλά είμαστε στην αρχή του τέλους του πληθωρισμού. Επειδή η Ελλάδα εξάγει λάδι, το πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό.
Οι μειώσεις ΦΠΑ δεν δουλεύουν, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν. Οι τιμές θα αποκλιμακωθούν κάποια στιγμή αλλά οι αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα μείνουν. Αν οι μεγάλες πολυεθνικές νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία, πουλώντας προϊόντα σε μεγάλες τιμές είναι βαθιά νυχτωμένοι!
Δεν ειμαστε κορόιδα, εμείς βάλαμε πρόστιμα σε εταιρίες που έλεγαν ότι έκαναν εκπτώσεις. Θα περιορίσουμε στο βαθμό που μπορούμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».
Όχι ανασχηματισμός – Υπήρξαν άστοχες δηλώσεις
Για τις κίτρινες κάρτες στους υπουργούς του και ερωτώμενος ποιους εννοεί είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Όταν προέρχεσαι από 2 μεγάλες νίκες μπορεί εύκολα να θεωρείς ότι όλα είναι δεδομένα».
Για το αν έχουν πάρει κάποιων τα μυαλά αέρα είπε ότι είναι δική του δουλειά κατ’ ιδίαν να το λύσει. «Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο με τον εαυτό μου». Σίγουρα υπήρξαν άστοχες δηλώσεις τόνισε και είπε ότι αυτό δεν είναι προαναγγελία ανασχηματισμού. Έπρεπε να ισορροπήσω την ανάγκη για ανανέωση, το σήριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε διαρκή επανάληψη.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
«Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια και δεν πιστεύω και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Φανταστείτε αν σας έλεγα ότι θέλω να κερδίσω 3 Περιφέρειες από τις 13. Προφανώς όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις στη μάχη για να κερδίσεις. Κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δώσαμε πολιτικό χρώμα. Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε.
Λοιπόν, δώσαμε τις μάχες μας, κάναμε δύο αποτιμήσεις. Είναι η αποτίμηση της πρώτης κάλπης, στην οποία υπήρξε και ο πραγματικός ανταγωνισμός. Νομίζω ότι είναι κοινή συνισταμένη όλων των αναλυτών…»
Είπε ακόμα ότι η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Διότι εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων. Και νομίζω ότι, όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη.
Τώρα, στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια».
Για τους «αντάρτες» είπε ότι προφανώς και θα προτιμούσε να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι οι οποίοι υποστηρίζονταν επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία.
Για το αν έγιναν λάθη στις επιλογές προσώπων απάντησε: «Εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές. Τελικά, όμως, οι πολίτες είναι κυρίαρχοι. Οι εκλογές αυτές τελείωσαν. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι αισθάνθηκα, κ. Χατζηνικολάου, ότι υπήρχε πια μια συσσωρευμένη κούραση με τις εκλογές και το θεωρώ απολύτως αναμενόμενο.
Είχαμε δύο εθνικές εκλογές θέλω να θυμίσω -η δεύτερη κάλπη παντελώς αχρείαστη, λόγω της απλής αναλογικής-, θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει από την πρώτη κάλπη. Δύο γύροι εκλογών, πολύ μεγάλη αποχή, εντυπωσιακά μεγάλη, ανησυχητική αποχή. Σημείωσε ότι «Τώρα, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι η κάλπη της καθημερινότητας. Και η κάλπη της καθημερινότητας είναι όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε».
Επανέλαβε ότι υποχρέωσή του είναι να συνεργάζεται με όλους τους αυτοδιοικητικούς.
Οι πολίτες συγχωρούν λάθη αλλά όχι κακές συμπεριφορές
Επανερχόμενος στα φαινόμενα αλαζονείας ο πρωθυπουργός είπε: «Γι αυτό και είπα ότι η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές».
Είπε ακόμα ότι δικαιώθηκε με την επιλογή Χαρδαλιά, αλλά τόνισε ότι δεν είναι απλή υπόθεση να αλλάζεις έναν εν ενεργεία Περιφερειάρχη.
Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Καλό το Tik Tok αρκεί να έχει περιεχόμενο – Προβληματικό που δεν θα είναι στη Βουλή
Ερωτηθείς για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok. Από εκεί και πέρα, νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει: δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη».
Ο Μπακογιάννης ήταν ένας καλός δήμαρχος – Ανοικτή η πόρτα μου στον διάδοχό του
Για την ήττα Μπακογιάννη ο πρωθυπουργός είπε ότι σίγουρα ήταν πολύ στενάχωρο, για εκείνον και σε προσωπικό επίπεδο. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός Δήμαρχος. Εύχομαι καλή επιτυχία στον διάδοχό του, θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή, διότι μιλάμε για την Αθήνα, την πρωτεύουσά μας και πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και το εύχομαι και το ελπίζω.
Τον άκουσα μετρημένο στη συνέντευξη την οποία έδωσε, γιατί υπάρχουν ζητήματα, θέλω να το τονίσω αυτό, τα οποία άπτονται θα έλεγα της κεντρικής κρατικής αρμοδιότητας. Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας Δημοτικής αρχής. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον νέο Δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο Δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την προσπάθεια.
Το μεγάλο έργο, παραδείγματος χάρη, του Βοτανικού είναι έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Θα προχωρήσει, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο. Η διπλή ανάπλαση θα προχωρήσει. Αυτά είναι έργα για τα οποία έχουμε δεσμεύσει σημαντικότατους πόρους, εθνικούς πόρους, για να τα ολοκληρώσουμε».
Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών: «Και αυτοκριτική έχουμε κάνει και αλλαγές θα κάνουμε»
«Και αυτοκριτική έχουμε κάνει και αλλαγές θα κάνουμε, γιατί προφανώς η αυτοκριτική πρέπει να οδηγεί σε αλλαγές», είπε ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τις φυσικές καταστροφές αλλά και αν σκοπεύει να κάνει αλλαγές στην Πολιτική Προστασία.
Τόνισε ότι θα επικοινωνήσει την άλλη εβδομάδα με τον Καναδό Πρωθυπουργό για να δει με ποιον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια εγγύηση από την καναδική κυβέρνηση προς την εταιρεία η οποία παράγει τα Canadair, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα εκτελεστεί το συμβόλαιο το οποίο θέλουμε να υπογράψουμε -όχι μόνο εμείς αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να πάρουμε στην καλύτερη περίπτωση νέα Canadair το 2026.
Πρόσθεσε ότι για τη Θεσσαλία η μεγάλη τομή είναι η δημιουργία ενός νέου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων. «Ζητήσαμε την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία, θα έχω την πρώτη αναφορά της ολλανδικής εταιρείας την άλλη εβδομάδα για το τι έγινε λάθος στα αντιπλημμυρικά, ποιες είναι οι άμεσες παρεμβάσεις και ποιος είναι ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να εξασφαλίσουμε όχι απλά ότι δεν θα ξαναπλημμυρίσουμε σε αυτή την έκταση -γιατί κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με ακραία καιρικά φαινόμενα- αλλά ότι θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων και ταυτόχρονα θα έχουμε αρκετό νερό. Γιατί το πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι ότι πλημμυρίζουμε και ταυτόχρονα παραπονιούνται -και δικαιολογημένα- οι αγρότες μας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης νερού για την άρδευση. Είναι μία υποχρέωση, θα έλεγα, και δική μου απέναντι στη Θεσσαλία, να μπορέσουμε να ανατάξουμε την περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τον Έβρο.
Εξασφάλισα 686 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, πήγα προσωπικά και τα διαπραγματεύτηκα. Είχε κλείσει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα μετακίνησα από άλλες δράσεις που έκρινα ότι δεν ήταν τόσο σημαντικές, για να ξαναφτιάξουμε το τραίνο, να ξαναφτιάξουμε τους δρόμους στο Πήλιο, να ξαναχτίσουμε γέφυρες. Ανθεκτικά αυτή τη φορά, με άλλες προδιαγραφές.
Και να δώσουμε 80 εκατομμύρια στη Δαδιά, συγκεκριμένα, για να γίνουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, γιατί βρέθηκα ξανά στον Έβρο πριν από πέντε μέρες, έχουν ήδη ξεκινήσει».