Για όσους τυχόν δεν το έχουν αντιληφθεί εξαιτίας όλου αυτού του ορυμαγδού πληροφόρησης που μας κατακλύζει καθημερινά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη χώρα μας πριν το τέλος του έτους. Ο ηγέτης της γείτονος χώρας θα βρεθεί την 7η Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκ νέου σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Πρόκειται για έναν μηχανισμό προώθησης της διμερούς συνεργασίας, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 όταν ο κ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα.
Αυτή τη φορά όμως έχει επιλεγεί η συμπρωτεύουσα κάτι που κρύβει παγίδες. Ο κ. Ερντογάν προφανώς και δεν ξεχνά πως η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να επιδιώξει τον υπερτονισμό του ισλαμικού στοιχείου στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν των συζητήσεων που θα υπάρχουν στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, θα ζητήσει να επισκεφθεί τα τοπικά τεμένη Γενί Τζαμί επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 30, το Χαμζά Μπέη Τζαμί (Αλκαζάρ) που είναι χτισμένο στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το ορθογώνιο οθωμανικό μνημείο Μπεζεστένι, καθώς επίσης και το Αλατζά Ιμαρέτ, που βρίσκεται βορειοανατολικά της εκκλησίας του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
Ο λόγος της επίσκεψης σε αυτά, θα είναι όπως όλα δείχνουν, για να επικαιροποιήσει το το αίτημά του περί επαναλειτουργίας, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε μέσω των αρμόδιων τουρκικών φορέων να μετατρέψει εκ νέου τον υπέρλαμπρο ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε τζαμί. Αυτό που επιδιώκει ο επερχόμενος επισκέπτης είναι να επεκτείνει την παρουσία του ισλαμικού στοιχείου στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Κατά συνέπεια η Αθήνα θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Κι αυτό γιατί ο κ. Ερντογάν δεν φαίνεται να αρκείται μονάχα στην ανάδειξη των τζαμιών της Θεσσαλονίκης. Θέλει να έχει λόγο και στο μεγάλο Ισλαμικό Τέμενος του Βοτανικού, το τζαμί που ανεγέρθηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να μην έχει ο οποιοσδήποτε χρηματοδότης λόγο και επιρροή σε αυτό. Τώρα όμως ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να ζητήσει να ενταχθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κάποιος δικός του άνθρωπος. Στις διπλωματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οι σχετικές αναφορές έχουν φθάσει εδώ και καιρό όπως μαθαίνουμε και προφανώς η απάντηση σε κάτι τέτοιο θα είναι αρνητική.
- Γεώργιος Σαρρής, Δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμων – ιστορικός