Εκεί που είχε αρχίσει να αναπτερώνεται το ηθικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος, στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι αυτό δεν αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Η εικόνα του κ. Κασσελάκη δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να πείθει την κοινωνία όσο θα περίμεναν από την Κουμουνδούρου καθώς σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Metron κατατάσσεται πέμπτος στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών πίσω από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, και τρίτος σε εκείνο της Pulse.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα πολύ νέο πρόσωπο που έχει εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και εξελέγη πρόεδρος μόλις την περασμένη Κυριακή, ωστόσο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το 2016 είχε 58% δημοφιλία, ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη παλαιότερα, το 2008 είχε 65% θετικές γνώμες, ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τον Δεκέμβριο του 2021 είχε αποδοχή της τάξης του 55%, ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποσπά θετικές γνώμες μόλις από το 31%.
Ακόμη και στους ψηφοφόρους του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όχι μόνο αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν τις δύο προηγούμενες Κυριακές στις εσωκομματικές κάλπες, αλλά σε όλους όσοι επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ) θετική εικόνα έχουν οι δύο στους τρεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως είναι ένας νέος «παίκτης» στην πολιτική σκηνή, θεωρείται πλεονέκτημα μόνο για το 17% των πολιτών, με την πλειονότητα να εκτιμά πως «άλλα είναι τα πιο σημαντικά», σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η μέτρηση της Pulse.
Από το επιτελείο του κ. Κασσελάκη εκτιμούν πως η εικόνα του κ. Κασσελάκη θα βελτιωθεί αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αρχίσει να εισέρχεται περισσότερο την ουσία των προβλημάτων που ταλανίζει την κοινωνία και στην κατάθεση προτάσεων, παρά στο θεαθήναι, την εικόνα που θα βγει προς τα έξω και τα καλογυρισμένα βιντεάκια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί περισσότερο ενωτικά. Στο σύνολο των ερωτώμενων το 58% εκτιμά των αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, (28% «σίγουρα ναι» και 30% «μάλλον ναι») ενώ μόλις το 20% απαντά «μάλλον όχι» και το 9% «σίγουρα όχι».
Πάντως όσα ακούγονται τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή ηγεσίας από τις δύο πλευρές, αυτή του κ. Κασσελάκη και αυτή της κας Αχτσιόγλου, δεν εξυπηρετούν το σχέδιο ανάκαμψης του κόμματος. Αντιθέτως, οδηγούν σε παρατεταμένη εσωστρέφεια, θολώνοντας την φρέσκια εικόνα που θέλει να δείξει προς τα έξω η νέα ηγεσία.