Ολιγόλεπτο ήταν το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη χθες το μεσημέρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον καλεί να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες, ακολουθώντας τη θεσμική οδό, καθώς πλέον θα ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι εξωκοινοβουλευτικός. «Η αντιπαράθεση με τον κο Κασσελάκη θα είναι πολιτική» ήταν το πρώτο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ αυτό που επισημαίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η ανάγκη να εγκαταλειφθεί ο τοξικός λόγος και τα fake news του προηγούμενου διαστήματος και να αντικατασταθεί από μία αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Αιχμές αφήνουν ωστόσο κυβερνητικά στελέχη για την επιλογή στενών του συνεργατών του νέου προέδρου, «φωτογραφίζοντας» τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκφράζουν το τοξικό λόγο ή έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα. Παράλληλα, γαλάζια κομματικά στελέχη εστιάζουν στην απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από την πολιτική ζωή του τόπου τα προηγούμενα χρόνια. «Νομίζω ότι είναι το τέλος της Αριστεράς στην Ελλάδα. Ένας άνθρωπος εμφανίστηκε να κάνει διακοπές έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε την ηγεσία του σύριζα. Κερδίζοντας όλα τα ιστορικά στελέχη, όλους τους υπουργούς» τόνισε ο υπουργός επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης επισήμανε:

«Αυτό που βρήκα ενδιαφέρον ήταν ότι το θέμα συζήτησης για τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν ο σεξουαλικός του προσανατολισμός αλλά όλα τα υπόλοιπα. Το νούμερο ένα θέμα είναι η ακρίβεια και το σουπερμάρκετ. Και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Και το θέμα της ισότητας στο γάμο είναι ένα θέμα που θα έρθει σύντομα στη βουλή».

Στα ραντάρ Μεγάρου Μαξίμου και Πειραιώς βρίσκονται οι πρώτες κινήσεις του νέου ενοίκου της Κουμουνδούρου, πώς θα διαμορφωθεί η νέα ανθρωπογεωγραφία στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι παραμένει συγκρουσιακό το κλίμα μεταξύ των δύο στρατοπέδων που έχουν δημιουργηθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το κυβερνητικό επιτελείο τηρεί στάση αναμονής, καθώς κάποια στιγμή θα κληθεί ο Στέφανος Κασσελάκης να ανοίξει τα χαρτιά του και να ξεδιπλώσει τις πολιτικές του θέσεις και μένει να διαφανεί ποια θα είναι τα σημεία αιχμής και πως θα κινηθεί σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Ως χρονικό πολιτικό ορόσημο τίθενται οι ευρωεκλογές, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα διεξαχθούν σε μόλις 12 ημέρες, ελάχιστος χρόνος για να βρει βηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ και να κριθεί πολιτικό. Την Πέμπτη πάντως συνεδριάζει η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον πρωθυπουργό και θα έχει ενδιαφέρον το μήνυμα που θα στείλει στο εσωτερικό του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα που οι πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν συμπαρασύροντας και τη γαλάζια στρατηγική.