Με εγκύκλιό του προς τις αντιπεριφέρειες της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, ξεκαθαρίζει ζητήματα που αφορούν στα εκλογικά τμήματα και στα καταστήματα ψηφοφορίας για τη διενέργεια των εκλογών της 17ης Ιουνίου, ζητώντας οι αποφάσεις να σταλούν άμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου του Π.Δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (ΦΕΚ 57 Α΄)].από τις διατάξεις του άρθρου 55 ορίζεται ότι τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας καθορίζονται με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, με την οποία ενεργείται η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα.

Στην εγκύκλιο ωστόσο σημειώνεται χαρακτηριστικά: «επειδή η κλήρωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων κ.λπ. γίνονται με βάση την απόφαση αυτή, η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 55 της εκλογικής νομοθεσίας προθεσμία όχι μόνο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαντληθεί, αλλά αντίθετα οι ανωτέρω αποφάσεις σας πρέπει να σταλούν, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών».

Ως προς τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών:

• σε κάθε εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν έως εξακόσιοι, γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εκλογείς, συμπεριλαμβανομένων των εκλογέων του άρθρου 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (στρατιωτικών, κ.λ.π.), οι οποίοι θα κατανεμηθούν συμμετρικά ανά εκλογικό τμήμα του δήμου. «Αν μετά την κατανομή των εκλογέων στα διάφορα εκλογικά τμήματα, παραμείνει μικρό υπόλοιπο εκλογέων που δε θα δικαιολογεί τη σύσταση και άλλου εκλογικού τμήματος και κρίνετε ότι δεν θα επιφέρει δυσχέρειες και καθυστέρηση στην έγκαιρη περάτωση της ψηφοφορίας, μπορείτε να υπερβείτε ελάχιστα τον αριθμό των εξακοσίων εκλογέων».

• αναφορικά με τους εκλογείς-κατοίκους οικισμών, αυτοί ψηφίζουν στον οικισμό, μόνον εφόσον έχει καταρτιστεί ξεχωριστός εκλογικός κατάλογος.

• σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 οι εκλογείς του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (στρατιωτικοί κ.λπ.) ψηφίζουν μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς, στα ίδια εκλογικά τμήματα, μη επιτρεπόμενης της σύστασης ξεχωριστών γι’ αυτούς εκλογικών τμημάτων. «Με τις αποφάσεις σας για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας πρέπει απαραίτητα, για την αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε θέματος, να καθορίζονται σαφώς και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες ή μονάδες στις οποίες υπηρετούν οι στρατιωτικοί κ.λπ., οι οποίοι θα περιληφθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και τα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα όπου αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε όσους δήμους εδρεύουν κέντρα μεγάλων στρατιωτικών μονάδων, στα οποία υπηρετεί μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε στα εκλογικά τμήματα αυτών να ψηφίζουν και πολίτες εκλογείς σε ανάλογο αριθμό και κατά τα ανωτέρω οριζόμενα».

• οι δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί κ.λπ. δεν ψηφίζουν πλέον με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27, αλλά ως ετεροδημότες , εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 29η Φεβρουαρίου 2012 και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

• σε κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των κρατουμένων. «Επισημαίνεται ότι η σύσταση εκλογικών τμημάτων σε φυλακές θα γίνει με την ίδια απόφασή σας, με την οποία καθορίζονται επίσης και τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς σας».

• δε συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα εκλογέων που μεταβάλλουν ομαδικά τόπο διαμονής και οι εκλογείς αυτοί μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους μόνον ως ετεροδημότες, εφόσον βέβαια έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση έως την 29 η-2-2012 και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, ο περιφερειάρχης Αττικής καταρτίζει ξεχωριστή απόφαση για κάθε μία από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες του νομού Αττικής και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ξεχωριστή απόφαση για κάθε μία από τις δύο εκλογικές περιφέρειες του νομού Θεσσαλονίκης. Ο δε αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής πρέπει να μεριμνήσει για την κατανομή στα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν απ΄ αυτόν και των εκλογέων του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), που υπηρετούν στην περιοχή του Αγίου Όρους, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 2 του ίδιου διατάγματος.

Ξεχωριστή απόφαση για τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών
Αναφορικά με τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, το υπουργείο υπογραμμίζει πως ο καθορισμός τους θα γίνει με ξεχωριστή απόφαση του εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη. «Στην απόφαση καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και των καταστημάτων ψηφοφορίας των ετεροδημοτών, θα συμπεριλάβετε τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών αυτούσια, όπως θα σας σταλούν από το υπουργείο, παραθέτοντας πρώτα τα αμιγή εκλογικά τμήματα με τις βασικές εκλογικές περιφέρειες, τη μία μετά την άλλη, και στο τέλος τα μεικτά εκλογικά τμήματα με συνεχόμενη όμως μεταξύ τους αρίθμηση. Στα τμήματα ετεροδημοτών, δε θα συμπεριλάβετε άλλους εκλογείς, ακόμα και αν ο αριθμός των εκλογέων που έχουν ενταχθεί σε αυτά είναι μικρός».

Η Περιφέρεια Αττικής θα εκδώσει δύο διακριτές αποφάσεις, μία για κάθε Εφετείο (Αθηνών – Πειραιώς), με ξεχωριστή αρίθμηση για τα εκλογικά τμήματά του.