Ημέρα ευθύνης για τους ψηφοφόρους, αλλά κυρίως για τα πολιτικά κόμματα, τα οποία από το βράδυ των εκλογών θα κληθούν να διαχειριστούν τη λαϊκή ετυμηγορία ώστε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να σχηματιστεί άμεσα βιώσιμη κυβέρνηση, είναι η σημερινή, καθώς η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια της μακράς πολιτικής αστάθειας εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Το ακριβές πολιτικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται από την ψήφο των πολιτών, θα χαρτογραφηθεί με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Τα κομματικά επιτελεία κάνουν ήδη τους σχεδιασμούς τους για την επόμενη ημέρα, με κεντρικό πόλο να αποτελεί εκ των πραγμάτων το πρώτο κόμμα. Ο αρχηγός του, που θα λάβει πρώτος διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει δύο επιλογές.

Είτε να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές εντός μηνός ή να κινηθεί στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας κάποιας μορφής.

Όμως όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή, η «διέξοδος» των επαναληπτικών εκλογών θα πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένη εάν το πρώτο κόμμα κινηθεί σε ποσοστά «καθαρά» κάτω από το 30%.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές μπορεί να καταστούν μονόδρομος, επειδή η όποια συμμαχική κυβέρνηση μπορεί να σχηματισθεί, θα θεωρηθεί μη βιώσιμη.

Σε περίπτωση πάντως που οι επαναληπτικές εκλογές αποκλειστούν, οπότε και η εντολή περνάει βάσει Συντάγματος στον επικεφαλής του δεύτερου σε δύναμη κόμματος θα συντελεστούν κρίσιμες πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.