Η ανάλυση των κυλιόμενων μετρήσεων που παραδόθηκαν χθες στην Ιπποκράτους, δεν άφηναν περιθώρια πολλών ερμηνειών για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο Ευ. Βενιζέλος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σηκώνουν το βάρος της προεκλογικής αναμέτρησης τις τελευταίες 72 ώρες, πριν τις εκλογές του 2012.
Κεντρικός στόχος παραμένει ο επαναπατρισμός – έστω ενός μέρους – των ψηφοφόρων του 2009 που παραμένουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Αν σταθούμε στα όσα λένε τα στελέχη της Ιπποκράτους, αν υλοποιηθεί αυτός ο στόχος τότε το ΠΑΣΟΚ έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης της σημερινής , δύσκολης θέσης του.
Η υλοποίηση αυτού του στόχου, προϋποθέτει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τρία στοιχήματα. Πρώτον, να σταματήσουν οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και δευτερευόντως τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και αρκετοί από τους πολίτες που σήμερα δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, να αναδειχθεί η επικινδυνότητα – όπως λένε στην Ιπποκράτους – της άλλης πρότασης από αυτήν της υλοποίησης του δεύτερου οικονομικού προγράμματος που με κάποιες διαφορές προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως κόμματα όπως η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Εννοούν προτάσεις για καταγγελία της δανειακής σύμβασης, ή πλήρους διαγραφής του χρέους χωρίς μεγαλύτερο κόστος ή ακόμα και επιστροφής στη δραχμή που πρεσβεύουν οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Τρίτον, να αναδειχθεί ως ζωτική ανάγκη για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ η διατήρησή του στην κεντρική θέση του πολιτικού διαλόγου που θα προκύψει την «επόμενη ημέρα» των εκλογών, έστω και με σημαντικές απώλειες, τις οποίες στην Ιπποκράτους θεωρούν δεδομένες και φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα.
Είναι ο μόνος τρόπος, λένε, ώστε να έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών είτε ως αποδέκτης της διερευνητικής εντολής, είτε ως αποδέκτης της πρότασης του πρώτου κόμματος.
Γι΄ αυτό το λόγο επιχειρούν να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ως μόνο πολιτικό φορέα που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέσει διαφορετικές θέσεις και απόψεις την επόμενη ημέρα των εκλογών και να οδηγήσει σε μετεκλογικές συνεργασίες, έναντι της ΝΔ που – όπως λένε στην Ιπποκράτους – για κομματικούς αλλά όχι εθνικούς λόγους αρνούνται ακόμα και να αναφερθούν προεκλογικά στην ανάγκη συνεργασιών.