Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα η έκθεση με τίτλο «Αιτία θανάτου: Ευθανασία» που εγκαινιάζεται στις 20 Ιανουαρίουστο Μουσείο Μπενάκη.
Η έκθεση της περίφημης συλλογής Πρίντσχορν, από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική της Χαϊδελβέργης, περιλαμβάνει έργα τέχνης που έχουν φιλοτεχνήσει καλλιτέχνεες-ψυχικά ασθενείς που υπήρξαν θύματα του προγράμματος ευθανασίας στα άσυλα του Γ΄Ράϊχ.
Εμπνευστής της συλλογής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Χαϊδελβέργης, υπήρξε ο Γερμανός ψυχίατρος και ιστορικός τέχνης Hans Prinzhorn ο οποίος το 1920, ως επιμελητής της κλινικής , θέλησε να προσεγγίσει την «σχιζοφρενική αίσθηση της ύπαρξης» όπως αυτή αποτυπωνόταν στην σύγχρονή του, εξπρεσιονιστική τέχνη.
Πολλά ψυχιατρικά ιδρύματα, κλινικές, σανατόρια είχαν τότε ανταποκριθεί πρόθυμα στην έκκληση του Πρίντσχορν να στείλουν έργα τροφίμων τους, προκειμένου ο ίδιος να επεκτείνει και να αποτιμήσει επιστημονικά, μια μικρή συλλογή την οποία είχε συγκροτήσει το 1895, ο διάσημος καθηγητής της ψυχιατρικής , Έμιλ Κρέπλιν .
Το 1930 η επικράτηση της ναζιστικής ιδεολογίας ανέκοψε βίαια το εγχείρημα, ενώ μετά την λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, η συλλογή περιέπεσε στην λήθη.
Από την δεκαετία του ογδόντα άρχισε σταδιακά να εμπλουτίζεται με δωρεές, σε βαθμό που σήμερα αριθμεί πάνω από 12000 σχέδια, έργα ζωγραφικής, γλυπτά και έργα τέχνης σε ύφασμα.
Στο Μουσείο Μπενάκη θα εκτίθενται 96 ασπρόμαυρα σχέδια, έργα ζωγραφικής και προπλάσματα, φιλοτεχνημένα από 18 καλλιτέχνες την περίοδο 1939- 1944.
Πολλοί από τους ασυλοποιημένους αυτούς καλλιτέχνες , δολοφονήθηκαν από το 1939 και ως το 1941, μαζί με άλλους ψυχικά ασθενείς, στους θαλάμους αερίων σε έξι ειδικά διαμορφωμένα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Πρόκειται για την επιχείρηση Τ4 με περίπου 60.000 θύματα, η οποία εξετάστηκε στην δίκη της Νυρεμβέργης.
Όταν η μέθοδος αυτή εγκαταλείφθηκε από τα άσυλα το 1941 λόγω αντιδράσεων των συγγενών και της εκκλησίας , η ευθανασία συνεχίστηκε, με συστηματική ασιτία και φαρμακευτική δηλητηρίαση, εξοντώνοντας περίπου άλλους 40.000 τροφίμους.