Μία παράσταση που βασίζεται στην ερωτική αλληλογραφία του Άντον Τσέχοφ με την ηθοποιό και μετέπειτα σύζυγό του Όλγα Κνίπερ, με τίτλο «Τσέχοφ -Κνίπερ: Η αλληλογραφία», σε σκηνοθεσία Ελένης Γεωργοπούλου θα παρουσιάζεται από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο της νέας χρονιάς, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην αίθουσα 104-1 του Κέντρου Λόγου και Τέχνης 104.

Το θεατρικό κείμενο αντλήθηκε από την ερωτική αλληλογραφία του ζευγαριού, τις βιογραφίες του συγγραφέα και της ηθοποιού και από το έργο της Κάρολ Ροκαμόρα «Παίρνω το χέρι σας στο δικό μου…» σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου- Παγκουρέλη.

Η παράσταση αφηγείται μια ιστορία αγάπης που διήρκεσε έξι χρόνια και καταγράφηκε σε 800 περίπου ερωτικές επιστολές. Διάσημος συγγραφέας στα 38 χρόνια του ο Άντον Τσέχοφ γνωρίζει τη νέα ηθοποιό, ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου Τέχνης» της Μόσχας, Όλγα Κνίπερ, τον Απρίλη του 1898, στην ανάγνωση του έργου «Γλάρος».

Η γνωριμία τους εξελίσσεται σε φιλία, στη συνέχεια σε ερωτική σχέση και τέλος σε γάμο, που κράτησε μέχρι τον πρόωρο θάνατο του συγγραφέα το 1904, από φυματίωση. Η αναγκαστική απόσταση που τους χωρίζει, καθώς ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης ζει αναγκαστικά στη Γιάλτα, ενώ η ηθοποιός παίζει στο θέατρο στη Μόσχα, καταγράφεται άλλοτε δραματικά κι άλλοτε με το έξοχο χιούμορ που τους διακρίνει, στην αλληλογραφία τους.

Έτσι, η αλληλογραφία μεταξύ του ζεύγους καταγράφει τη ζωή τους, τους χαρακτήρες τους, την αγάπη τους, το αίσθημα της μοναξιάς που τους βασανίζει, την αγωνία της Κνίπερ για την υγεία του συζύγου της και το μεγαλειώδες ψυχικό σθένος εκείνου, προκειμένου να μη γίνει η καλπάζουσα ασθένειά του εμπόδιο στην καλλιτεχνική πορεία της γυναίκας του.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην έδρα της Θεατρική Εταιρεία «Πόλις», την Ερμούπολη της Σύρου, στο Θέατρο Απόλλων.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Κλαιρ Μπρέισγουελ, τη μουσική η Μάρθα Μαυροειδή και τους φωτισμούς ο Βασίλης Κλωτσοτήρας.

Τους ρόλους του Τσέχοφ και της Κνίπερ ερμηνεύουν ο Κωνσταντής Μιζάρας και η η Αιμιλία Βάλβη.