Τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη, όπως παρουσιάζεται μέσα από τα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, διερευνά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), σε έκθεση με θέμα «Το σύμπαν της ρωσικής πρωτοπορίας: Τέχνη και εξερεύνηση του Διαστήματος, 1900-1930».
Σπουδαίοι καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Βλαντίμιρ Τάτλιν και ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, εμπνεύστηκαν από τα πρώτα επιτεύγματα της εποχής τους στην εξερεύνηση των αιθέρων και του διαστήματος, ενώ αποτύπωσαν και τις μεταφυσικές ανησυχίες των σύγχρονών τους για την αναζήτηση ενός απόκρυφου χώρου.
«Οι καλλιτέχνες της πρωτοπορίας, όπως ο Καντίνσκι και ο Μαλέβιτς, ήταν πολύ ενημερωμένοι για τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών. Η τέχνη και η επιστήμη, δύο ζητήματα που μοιάζουν σήμερα να έχουν απόσταση μεταξύ τους, πριν από 100 χρόνια ήταν άμεσα συνδεδεμένα», τόνισε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Τζον Μπόουλτ, ο οποίος επιμελείται την έκθεση μαζί με τη διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών της Νάπολι, Νικολέτα Μίσλερ.
«Η τάση του να ξεφύγει ο άνθρωπος προς τους αιθέρες και το σύμπαν ήταν ανέκαθεν ένα συστατικό του ρωσικού τρόπου σκέψης, θέμα που το διακρίνουμε και στις ρωσικές θρησκευτικές εικόνες, στο ρωσικό ρομαντισμό και στη ρωσική πρωτοπορία», πρόσθεσε.
Τα έργα που εκτίθενται προέρχονται κυρίως από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση συμπληρώνεται από έργα της ρωσικής πρωτοπορίας από τις συλλογές άλλων μουσείων και συλλεκτών.
Επίσης, εκτίθενται δημιουργίες των σύγχρονων ρώσων καλλιτεχνών, Φρανσίσκο Ινφάντε, ο οποίος δώρισε 11 από τα έργα του στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Νόνα Γκουριάνοβα.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν και φωτογραφίες, αφίσες και βιβλία με θέμα την εξερεύνηση του Διαστήματος. Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί και με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παραστάσεις και διαλέξεις.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ισπανία έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποτίν. Στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζεται αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαρτίου 2011.