Ένα «πολύχρυσο» σάβανο είναι το εντυπωσιακότερο φετινό εύρημα του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη στην ανασκαφή της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη. Μία από τις τελευταίες μέρες της ανασκαφικής περιόδου, η σκαπάνη έφερε στο φως τάφο με ένα μεγάλο πιθάρι. Στο εσωτερικό του πιθαριού, δυο σκελετοί, μιας γυναίκας περί τα 25- 27 και ενός αγοριού περί τα 17.
Οι αρχαιολόγοι περισυνέλεξαν 2.984 χρυσά ελάσματα και θα προσπαθήσουν να ανασυστήσουν το ύφασμα που τύλιγε τους νεκρούς και τα σχέδια με το χρυσό που είχαν ραφτεί επάνω του σαν πλάκες.
Περίοπτη θέση ανάμεσα στα τελευταία κατέχει ένα κόσμημα, που από πίσω θυμίζει κρινάκι. Από μπροστά, όρθιο έχει τη μορφή μιας γυναίκα-πιθανώς θεάς. Δαιδαλική κεφαλή με φενάκη (περούκα) χέρια-στήμονες που κρατούν τους μαστούς και φτερά με λουλούδια. Στην αντιστροφή του, η θεά εξαφανίζεται και εμφανίζεται ένα άνθος. Ενας «γρύλος» όπως τον λένε στην Κρήτη. Πολύσημο.
Ο κ. Σταμπολίδης το συνδέει με τον θησαυρό του Κροίσου αλλά και με το περιδέραιο της Εφεσίας Αρτέμιδος. Πρέπει να μελετήσει όμως τα ευρήματα επισταμένως για να πει τι είδους ταφή έχουμε στον συγκεκριμένο τάφο της Ορθής Πέτρας. Οι συνεργάτες του Εύα Μητάκη, Νίκος Μαραγκουδάκης και Κατερίνα Σκουρλή τον βοηθούν με αφοσίωση στο δύσκολο έργο του.