Η Πρώτη Έκθεση- Διάλογος έγινε στην Bologna (Iταλία) το 1994 όταν δύο Εγκαταστάσεις φιλοξενήθηκαν στις Gallery «Il Campo delle Fragole» και «Neon». Στην πρώτη εγκατάσταση, ένας μεταλλικός τοίχος έτεμνε διαγώνια τον εκθεσιακό χώρο διακόπτοντας με αυτόν τον τρόπο την πορεία σε μία σειρά από ηλεκτρικά αυτοκινητάκια τα οποία κινούνταν ασταμάτητα ενάντια στον τοίχο, ανύμπορα να προχωρήσουν. Στην δεύτερη Εγκατάσταση στο κέντρο της Gallery στήθηκε ένα τραπέζι αμερικάνικου μπιλιάρδου. Πάνω στην πράσινη τσόχα του και μέσα στο ξύλινο τρίγωνο αντί για μπάλλες τοποθετήθηκαν κομμάτια κάρβουνο.Στην γωνία του δωματίου η βάση με τις στέκες και πάνω από το τραπέζι μία σειρά από ειδικά φώτα.

Το δίπτυχο αυτό σ’ένα πρώτο επίπεδο ήθελε να εστιάσει πάνω στην κρίση που περνούσαν οι καλλιτεχνικές πρωτοπορίες εκείνης της περιόδου και στο αδιέξοδο που διαφαινόταν πως οδηγούνταν η Ευρώπη μια ανάσα μακρυά από το τέλος της χιλιετίας. Στη βάση του όμως το project πυρπολούσε το σύστημα της τέχνης και τον μύθο γύρω από το «βάρος» του έργου και την αύρα του καλλιτέχνη παραπλανόντας κοινό και ΜΜΕ. O Γιάννης Κουνέλης που υπέγραφε το έργο ήταν απλά ένας συνονόματος του διάσημου εκπροσώπου της Arte Povera ο οποίος πείστηκε να συμμετάσχει στο project.

Έως τις 17 Μαρτίου η «συνάντηση» των δύο εικαστικών, Γιάννη Κουνέλη και Γιάννη Κοψίνη επαναλαμβάνεται αλλά αυτή την φορά ο διάλογος πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο. Στην cheapart ένας τοίχος κατασκευασμένος από μεταλλικές λαμαρίνες τέμνει διαγώνια τον εκθεσιακό χώρο. Ο μεταλλικός τοίχος είναι διάτρητος από ριπή αυτόματου πυροβόλου όπλου. Οι τρύπες από τις σφαίρες (σαν σε μία προσπάθεια να κρυφτεί η ύπαρξη τους)είναι γεμισμένες με σάρκα. Aπέναντι, ένας ξύλινος καναπές η ταπετσαρία του οποίου αναπαριστά σκηνές από Βυζαντινή Αγιογραφία. Ένα από τα μπροστινά πόδια του καναπέ είναι μικρότερο από τα άλλα (κάτι σαν μια μικρή “αναπηρία”). Ο καναπές αιωρείται μερικά χιλιοστά πάνω απά το έδαφος από μία πετονιά δεμένη στο κέντρο βάρους του.

Αυτή την φορά ο διάλογος γίνεται πάνω στην σύγχρονη βία και στην απώλεια της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Η έκθεση «Γιάννης Κουνέλης-Γιάννης Κοψίνης» θα παρουσιάζεται στην cheapart gallery έως και τις 17 Μαρτίου.

cheapart
Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξά 25 Αθήνα 106 81 t/fax: + 30210 3817517
[email protected]