Από το 2004 η Γαλλογερμανική Ημέρα εορτάζει την επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, που υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου 1963 από τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ και τον Γερμανό Καγκελάριο Kόνραντ Aντενάουερ.

Με την ταινία «Ζυλ και Τζίμ» (Jules et Jim, 1962) του Φρανσουά Τρυφό, θα εορτάσει αυτή την ημέρα η Κινηματογραφική Λέσχη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Πρόκειται για μία μια γνήσια ρομαντική ταινία, με τους Ζαν Μορό, Όσκαρ Βέρνερ, Ανρί Σερ, Μαρί Ντιμπουά, Σαμπίν Οντμπέν. Η υπόθεση του έργου ξεκινά από το Παρίσι, το 1912, λίγο πριν τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στις 19:30, στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η Γαλλογερμανική Ημέρα εορτάζει την επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, που υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου 1963 από τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ και τον Γερμανό Καγκελάριο Kόνραντ Aντενάουερ. Ο εορτασμός καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου 2004. Έκτοτε η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για κινητοποίηση, προς κάθε κατεύθυνση, στη Γαλλία.