Το 2012 συνεχίζει να βασανίζει τον Ben Spies. Η αποθεραπεία του ώμου του αργεί, ο σκληρός αγώνας του Τέξας καταπόνησε το σώμα του και έτσι ο Αμερικανός μετά από συμβουλές των γιατρών του, θα απόσχει από τον ισπανικό αγώνα στην Χερέθ.

Αντί αυτού θα συνεχίζει να υποβάλλεται σε εντατική φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση της φυσικής του κατάστασης, καθώς μετά τον αγώνα στην πίστα COTA του Ώστιν, υπέφερε από φοβερούς πόνους στην πλάτη και το στήθος.

«Όλα ξεκίνησαν με έναν πόνο σαν μαχαιριά στο στήθος και τον ένιωσα το πρωί, στη διάρκεια του warm-up», εξήγησε αργότερα στο BBC. «Κάποιο νεύρο πειράχτηκε, καθώς οδηγούσα προσπαθώντας να μην επιβαρύνω τον εγχειρισμένο ώμο μου».

Ό,τι συμβαίνει τώρα στον Spies είναι απόρροια της πολύμηνης αποθεραπείας που απαιτεί η εγχείρηση την οποία έκανε πέρσι τον Οκτώβριο, όταν τραυμάτισε τον ώμο του στη Sepang. Οι σύνδεσμοι των ώμων αποθεραπεύονται πολύ αργά και ο Spies δεν ήταν προφανώς έτοιμος να αντεπεξέλθει στη καταπόνηση που επιβάλλει στο σώμα μια σκληρή πίστα όπως η COTA.

Επειδή ο δεξιός του ώμος είναι ακόμη αδύναμος, ο Ben αναγκάστηκε να αντισταθμίσει το έλλειμμά του υπερβάλλοντας σε υπερπροσπάθεια τους μύες της πλάτης και του στήθους του.

Η πρακτική αυτή έκανε τώρα τη ζημιά της και μετά τους φοβερούς πόνους του τερματισμού, οι γιατροί του το ξεκαθάρισαν: ο Αμερικανός της Ignite Pramac θα πρέπει να ξεκουραστεί, συνεχίζοντας μόνον την ειδική αγωγή.

Το πιθανότερο -αλλά όχι και βέβαιο- είναι να επιστρέψει στον αγώνα του Le Mans, σε τρεις εβδομάδες δηλαδή.