Όλοι πια όσοι έχουν κάποια σχέση με τα GP, ασχολούνται με το «φαινόμενο» Marquez. Και σε όλων τα χείλια κρέμεται μια από τις ερωτήσεις, πότε θα κερδίσει τον πρώτο του αγώνα και πότε τον τίτλο ο «μικρός» των MotoGP;

Ακόμη και ο υπερ-εγωκεντρικός Rossi παραδέχτηκε γενναιόφρονα, ότι ο νεαρός Ισπανός αποτελεί μαζί με τους Lorenzo και Pedrosa, τον ανταγωνισμό του φέτος. Ο δε ειρωνικός συνήθως κύριος Nakamoto, αφεντικό του HRC, έχει δηλώσει ότι περιμένει τουλάχιστον 2 νίκες από το νεοφώτιστο τής ομάδας του, μέσα στο ’13.

Πραγματικά είναι δύσκολο να βρεις έστω και ένα άτομο στα πάντοκ που δεν πιστεύει ότι μπορεί ο Marquez να κερδίσει αγώνα εφέτος.

Αφού λοιπόν έχουμε καθολική συμφωνία για τα προσόντα και τις προοπτικές επιτυχίας του εκκολαπτόμενου πρωταθλητή, ας κάνουμε με βάση την ηλικία του κάποιες συγκρίσεις με οδηγάρες του παρελθόντος. Έτσι, για να δούμε τελικά αν και πόσο μοναδική περίπτωση είναι αυτός ο Marquez…

Αν λοιπόν κερδίσει στον πρώτο του αγώνα στο Κατάρ, δεν θα καταρρίψει κανένα ρεκόρ. Γιατί το ίδιο είχαν πετύχει στο παρελθόν τόσο ο Jarno Saarinen (το 1973) όσο και ο Max Biaggi (το 1998).

Πόσες νίκες πρέπει να πάρει στην πρώτη του χρονιά, ώστε να θεωρηθεί ο πλέον πετυχημένος rookie όλων των εποχών; Λοιπόν, θα πρέπει να πετύχει κάτι περισσότερο από το «Βασιλιά» Kenny Roberts, ο οποίος το 1978 είχε κερδίσει 4 αγώνες κατά την πρώτη του χρονιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα GP500, αλλά και τον τίτλο! Τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία και τα 2 επόμενα χρόνια….

Νομίζετε ότι έχει τα φόντα να πετύχει κάτι τέτοιο ο Marquez; Εμείς ναι, αλλά οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μικρές. Αλλά όσο μικραίνουν οι πιθανότητες, τόσο δοξάζεται το κατόρθωμα.

Ας δούμε τώρα ποιοι από τους αναβάτες στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας (είτε GP500 είτε στα MotoGP) έκαναν (και πόσες) νίκες κατά την πρώτη τους χρονιά. Στο τέλος κάθε σειράς αναφέρεται η θέση τους στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Kenny Roberts: 1978, 4 νίκες και 1ος.
Geoff Duke: 1950, 3 νίκες και 2ος.
Nello Pagani: 1949, 2 νίκες και 2ος.
Jarno Saarinen: 1973, 2 νίκες και 7ος.*
Johnny Cecotto: 1977, 2 νίκες και 4ος.**
Freddie Spencer: 1982, 2 νίκες και 3ος.
Luca Cadalora: 1993, 2 νίκες και 5ος.***
Max Biaggi: 1998, 2 νίκες και 2ος.
Valentino Rossi: 2000, 2 νίκες και 2ος.
Dani Pedrosa 2005, 2 νίκες και 5ος.

*Ο Saarinen σκοτώθηκε στη Μόντσα την ίδια χρονιά.
** Ο Cecotto είχε κάνει τον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία στα τέλη του 1976, κερδίζοντας μάλιστα τη 2η θέση.
*** Ο Cadalora πρωτοέτρεξε στα GP500 το 1989, αλλά μόνον σε έναν αγώνα.