Οι νέοι προτιμούν τα scooter έναντι των smartphone, όπως κατέδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Bari, αλλά οι απαντήσεις τους δημιούργησαν και ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Telecom Italia και διεξήχθη με τη συνεργασία του Τμήματος Ιατρικών και Χειρουργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Magna Graecia της πόλης Κατανζάρο. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η πλειοψηφία των εφήβων προτιμά ακόμη το κλασικό ιταλικό σκουτεράκι από τα σύγχρονα «έξυπνα τηλέφωνα».
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα άνω των 1.500 μαθητών με μέση ηλικία τα 14 χρόνια. Από αυτούς το 56,5% επιμένει να προτιμά το κλασικό «αυτόματο» από ένα smartphone, παρότι το δεύτερο σήμερα θεωρείται πλέον «εκ των ων ουκ άνευ» της σύγχρονης ζωής. Προτίμηση στα smartphone εξέφρασε το 43,5% των ερωτηθέντων.
Τα ευρήματα ακούγονται ενθαρρυντικά για τη βιομηχανία των μηχανοκίνητων δικύκλων που εδώ και 3 χρόνια διέρχεται μεγάλη κρίση στην Ιταλία, αν και δεν μπορέσαμε να μάθουμε τα αντίστοιχα ποσοστά προηγούμενων ερευνών και έτσι δεν μπορούμε να κρίνουμε αν η προτίμηση στα scooter σημείωσε κάμψη ή άνοδο.
Υπάρχει όμως ένα στοιχείο το οποίο θολώνει λίγο το τοπίο για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα. Και έχει να κάνει με το ότι οι περισσότεροι από τους νέους που ρωτήθηκαν είχαν ήδη smartphone στην κατοχή τους.
Άρα η προτίμηση της πλειοψηφίας θα μπορούσε να ιδωθεί και κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα: γιατί όταν δεν έχεις κάτι, η έλξη της απόκτησής του αυξάνεται. Αντίθετα κάτι που ήδη έχεις, το θεωρείς δεδομένο, οπότε ίσως χάνει κάποιες θέσεις στον κατάλογο των «αναγκών» σου.
Δεν αποκλείεται λοιπόν σε μερικά -όχι πολλά- χρόνια να ζήσουμε την ιστορική ανατροπή. Ίσως βέβαια και να μη σημειωθεί ποτέ. Ένα κινητό, όσο «έξυπνο» κι αν είναι, μπορεί μόνον «εικονικά» να σε μεταφέρει κάπου αλλού.
Το ίδιο εικονική είναι σε μεγάλο βαθμό και η «ελευθερία» την οποία προσφέρει. Και μέχρις νεοτέρων τεχνολογικών εξελίξεων, η σωματική εμπειρία της οδήγησης ενός μηχανοκίνητου δικύκλου ερεθίζει πολύ περισσότερες αισθήσεις από ότι η χρήση ενός smartphone.
Το ένα σε ωθεί έξω, το άλλο μέσα, το ένα σε φέρνει σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο, το άλλο σε μια εικονική, συχνά ψευδή επικοινωνία που τελικά απομακρύνει τους ανθρώπους και δημιουργεί ατροφικές σχέσεις.