Είναι μεσημέρι, στις αρχές του 2008, όταν οι διαχειριστές του troktiko αναρτούν την πρώτη είδησή του. Ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν τότε ότι λίγους μήνες μετά το συγκεκριμένο blog θα αποτελούσε φαινόμενο στον χώρο της ενημέρωσης καθώς δεν υπήρχε κανένα άλλο μέσο που να έχει τέτοια επισκεψιμότητα.
Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού hotdoc, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, η υπεραξία του δεν είχε προηγούμενο. Τον Μάιο του 2010 φτάνει τα 3.994.000 μοναδικούς επισκέπτες, ενώ το ρεκόρ ημέρας έφτασε τους 1.347.000 επισκέπτες.
Το φαινόμενο troktiko απέκτησε συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, λαμβάνοντας καταγγελίες από πολίτες μέχρι και από υπουργικά γραφεία, οι οποίες με τη χρήση ενός συστήματος αυτοματοποιημένων αναρτήσεων που έλεγχε την αξιοπιστία του αποστολέα, ανέβαιναν στον αέρα και αύξαναν συνεχώς την επισκεψιμότητά του.
Ακόμη και στα υπουργικά γραφεία οι οθόνες των υπολογιστών ήταν μονίμως ανοιχτές στο troktiko, ενώ οι υπουργοί έστελναν ακόμη και sms από τα υπουργικά συμβούλια ενημερώνοντας το troktiko. Ο φόβος τους για μια ανάρτηση που θα τους αφορούσε και θα την διάβαζαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε λίγα δευτερόλεπτα ήταν αυτός που τους ανάγκαζε να αυτοπροσδιορίζονται ως συνεργάτες του blog.
Περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τη δράση του blog όσο και για την υπόθεση του Σωκράτη Γκιόλια μπορείτε να διαβάσετε στο hotdoc που κυκλοφορεί σε ένα αφιέρωμα 33 σελίδων.