Η Τρόικα ήρθε στην Πορτογαλία το Μάιο του 2011 και από τότε η ζωή των κατοίκων της χώρας άλλαξε ριζικά. Το εισόδημα του μέσου εργαζόμενου μειώθηκε αισθητά, η ανεργία πήρε την ανιούσα και οι δείκτες της οικονομίας απέκτησαν αρνητικά πρόσημα.
Για τους Πορτογάλους αυτό ήταν ένα μάλλον αναπάντεχο σοκ. Αυτοί που φώναζαν δύο χρόνια πριν «Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα» αναγκάστηκαν τώρα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Η κοινωνία μοιάζει αυτή την περίοδο «ζαλισμένη», αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Γι αυτό και οι ως τώρα αντιδράσεις ήταν πιο υποτονικές από ότι θα περίμενε κανείς.
Οι «27 της Ευρώπης» με τον Κώστα Αργυρό ταξίδεψαν στη Λισαβόνα, προσπαθώντας να ερευνήσουν τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές της πορτογαλικής με την ελληνική κρίση. Συνομίλησαν με πολιτικούς, οικονομολόγους, δημοσιογράφους, εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για τις προοπτικές μιας χώρας, που πάντα αισθανόταν λίγο μακριά από την Ευρώπη και τώρα αισθάνεται λίγο αδικημένη από τις Βρυξέλλες αλλά και από τη συμπεριφορά κάποιων βορειοευρωπαίων εταίρων της.
Συνάντησαν ακτιβιστές του διαδικτύου, το οποίο και παραμένει ο σημαντικότερος χώρος έκφρασης για όσους αντιδρούν στις επιταγές της Τρόικα. Μίλησαν και με πιο αισιόδοξους παρατηρητές, που επιμένουν ότι μια έξοδος από την κρίση είναι εφικτή με ή ακόμα και χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης.