Πέντε φωτορεπόρτερ και ένα συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκαν χθες στο στόχαστρο «διαδηλωτών», στη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας να καταγγέλλει πιθανώς προσχεδιασμένη επίθεση.

Τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένας φωτορεπόρτερ, τον οποίο άγνωστοι χτύπησαν, με κατσαβίδι και ρόπαλο, και λήστεψαν. Ο επαγγελματίας φωτογράφος βρισκόταν στην πάνω πλευρά της πλατείας, κοντά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όταν ξαφνικά μεγάλη ομάδα αγνώστων κινήθηκε εναντίον του και άρχισε να τον χτυπά. Αποτέλεσμα ήταν να τον τραυματίσουν σοβαρά στο κεφάλι, ενώ φεύγοντας του αφαίρεσαν και όλο τον εξοπλισμό.

Στη συνέχεια οι δράστες της επίθεσης εξαφανίστηκαν μέσα στο πλήθος των συγκεντρωμένων, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον τραυματία φωτορεπόρτερ και τον μετέφερε σε νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ.

Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα από τα χτυπήματα, ωστόσο χάθηκε και εκλάπη μέρος του εξοπλισμού τους.

Στην έρευνα των γεγονότων το ΔΣ της ΕΦΕ έλαβε γνώση για ομάδες ανθρώπων, με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι» αναφέρεται στην καταγγελία .

Το ΔΣ της ΕΦΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για τέτοιες φασιστικές ενέργειες και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να καταδικάσουν την επίθεση και να αναλογιστούν κατά πόσο η δική τους ρητορική συμβάλει σε τέτοια συμβάντα και τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις κατά ανθρώπων, της ελευθερίας του τύπου και φυσικά της ίδιας της δημοκρατίας.

Επίθεση δέχθηκε και συνεργείο της ΕΡΤ, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη, που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα.

Η ΕΡΤ, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. «Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.