Οι «27 της Ευρώπης», με τον Κώστα Αργυρό, επιστρέφουν στον «τόπο ενός οικονομικού εγκλήματος», στο πρώτο τους επεισόδιο για την φετινή τηλεοπτική χρονιά. Στο City του Λονδίνου, εκεί που ξεκίνησε να εκτυλίσσεται η σύγχρονη ελληνική τραγωδία, όταν στις αρχές του 2009 ένας αναλυτής πρότεινε την υποβάθμιση κατά ένα επίπεδο της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι τότε πολιτικοί και τραπεζίτες ένοιωθαν ασφαλείς στην «θαλπωρή» των τριων ΑΑΑ της ευρωζώνης. Εδώ και καιρό πλέον η συζήτηση για την επίλυση του ελληνικού χρέους έχει ξεπεράσει τα ταμπού, που την εγκλώβισαν για μεγάλο διάστημα τους προηγούμενους μήνες και έχει επεκταθεί σε όρους, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «απαγορευμένες λέξεις»: Κούρεμα, χρεωκοπία, κρατικοποίηση τραπεζών. Και εδώ και μερικές ημέρες «αγγίζει» ακόμα και το ενδεχόμενο «διάσπασης της ευρωζώνης».

Η εκπομπή κάνει μια αναδρομή της κρίσης, που αποδείχθηκε ότι είχε πολύ βαθύτερα αίτια από την «τεμπελιά» των Ελλήνων, όπως προσπάθησαν κάποιοι να πείσουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Εξετάζει τις δυσλειτουργίες του όλου συστήματος, αλλά και την τεράστια αλληλεξάρτηση μεταξύ κρατών και τραπεζών, που συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους στις κυβερνήσεις.

Γιατί λοιπόν καταλήξαμε να μιλάμε ανοικτά για εκείνα που φοβόμασταν να ξεστομίσουμε χθες; Μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς να αλλάξει η μέχρι σήμερα λογική του συστήματος; Υπάρχει οδός διαφυγής από τα μονοπάτια της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και την τυφλή υποταγή στις “αγορές”, που μας οδήγησε ως εδώ;

Αυτά τα ερωτήματα θέτουν οι «27» σε οικονομολόγους, τραπεζίτες και αναλυτές αλλά και σε γνωστούς Ευρωπαίους πολιτικούς στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να φωτίσουν πλευρές της κρίσης, που κάποιοι σκόπιμα φρόντιζαν να κρατούν αθέατες…

Στη ΝΕΤ, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 στις 16:00

27europe.blogspot.com