Η κυβέρνηση θεωρεί απευκταίο ενδεχόμενο το κλείσιμο εφημερίδων και θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, ανέφερε μιλώντας απόψε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
«Εάν κάποιοι επιθυμούν, η κυβέρνηση να κάνει ότι και οι προηγούμενες, να σηκώνει τα τηλέφωνα και να ζητάει από τις τράπεζες να καμφθούν οι τραπεζικοί κανόνες επειδή κάποιοι θέλουν να το παίζουν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αυτό δεν πρόκειται να γίνει και πολύ περισσότερο να επωμισθεί ο ελληνικός λαός, βάρη τα οποία άλλοι δημιούργησαν» πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς και υπογράμμισε ότι «κάποιοι χρησιμοποίησαν το δημόσιο βήμα που τους έδινε η ιδιοκτησία εφημερίδας, για να κάμπτονται οι τραπεζικοί κανόνες και οι κανόνες των πολιτικών ορίων και να εξασφαλίζονται δάνεια, τα οποία δεν θα έπρεπε να εξασφαλίζονται».
Πρόσθεσε επίσης, ότι οι κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση εκστομίζονται από διάφορους «χρυσοκάνθαρους τις διαπλοκής», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι, «δεν είχαν ούτε λέξη να πουν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, που οι συνάδελφοι τους για τη δουλειά ολόκληρης χρονιάς, πληρώθηκαν για την μισή».
Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία αντίστοιχη με εκείνη στην περίπτωση του Μαρινόπουλου ο Ν. Παππάς είπε, ότι δεν είμαστε σε αυτήν την φάση, αλλά εάν συμβεί, υπάρχει το προηγούμενο της αποχώρησης της σημερινής ιδιοκτησίας και της εξεύρεσης ενός σχήματος.
«Προφανέστατα, θα ενθαρρύνουμε οποιαδήποτε λύση διασώζει τις θέσεις εργασίας και στην περίπτωση του απευκταίου, θα ενεργοποιήσουμε ρυθμίσεις οι οποίες θα προστατεύουν την εργασία. Ρυθμίσεις, όπως εκείνες που υπήρχαν στον νόμο για τα κανάλια, όπως να καλύπτεται για ένα χρόνο η διαφορά μεταξύ επιδόματος ανεργίας και συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το δεύτερο χρόνο, να καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Ο Νίκος Παππάς, άφησε επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύσταση Προανακριτικής των Πραγμάτων Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ με βάση τα όσα ακούσθηκαν κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. «Ακούσθηκαν σημεία και τέρατα, δεν μένουν κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών υπογράμμισε, ότι «θα προχωρήσει μετά την καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».
«Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ούτε η παράταση της νόμιμης λειτουργίας, την οποία σκανδαλωδώς και άνευ ανταλλάγματος και τιμήματος απέδιδαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα ήδη λειτουργούντα κανάλια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Δημόσιο θα διασφαλίσει τα συμφέροντά του και δεν θα συνεχισθεί αυτή η ασυδοσία και η κατοχή φάσματος χωρίς αντάλλαγμα», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Σε ότι αφορά τις εταιρείες που είχαν πάρει μέρος στον προηγούμενο διαγωνισμό, είπε ότι τα χρήματα θα επιστραφούν και «θα ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες που αφορούν τις σχέσεις κάθε εταιρείας με τις φορολογικές αρχές».
Ο Νίκος Παππάς, εμφανίσθηκε αισιόδοξος και για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής» και συνέχισε.
«Όλοι αυτοί που επιθυμούν να υπάρξουν καθυστερήσεις προσκόμματα και επανάληψη κάποιων σεναρίων, είναι μειούμενοι κατά τον ρυθμό και κυρίως μειώνεται η δυνατότητά τους να επιβάλουν εκείνα τα οποία επιθυμούν. Η Ελλάδα μετά από πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, έχει διευρύνει τον κύκλο των χωρών και των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια η οποία αποδίδει» είπε ο Ν. Παππάς και σημείωσε ότι, «η προσπάθεια βεβαίως είναι δύσκολη για πολλά κομμάτια του ελληνικού λαού και αυτό το αναγνωρίζουμε».
«Όσοι όμως ονειρεύονται τον εκτροχιασμό και όσοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα κινείται μονίμως στον αστερισμό της λιτότητας και τις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, νομίζω ότι θα διαψευσθούν για άλλη μια φορά, όπως διαψεύσθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, όπου πάρα πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι δεν ήθελαν να γίνει συμφωνία, και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Έχουμε λοιπόν κάποια δεδομένα, που μας κάνουν με επιμονή, με ψυχραιμία και αισιοδοξία, όχι μόνο να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας σε διεθνές επίπεδο, αλλά να διεκδικούμε, ώστε και τα άλλα ελληνικά κόμματα, να σταθούν όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην χώρα, υποστηρίζοντας την ελληνική θέση», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιστολή η οποία απεστάλη από την ελληνική πλευρά προς τους θεσμούς, ο Νίκος Παππάς, είπε ότι, «η επιστολή αυτή για την οποία πολύς λόγος γίνεται, αναφέρει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο. Ότι οι παροχές είναι ένα έκτακτο μέτρο και βεβαίως επιθυμούμε να έχουμε τα καλά οικονομικά αποτελέσματα και το επόμενο έτος, ώστε να το επαναλάβουμε και πιστεύουμε βαθιά ότι θα τα έχουμε, αλλά δεν αποτελεί μέτρο που θα επαναλαμβάνετε de facto και τα επόμενα έτη».
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα τέτοιο επίπεδο κατανόησης που θα απεμπλέξει συμφωνημένα της αναδιάρθρωσης του χρέους από αυτή την ιστορία», εκτίμησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολικής και υπογράμμισε ότι τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν, πρέπει να τηρηθούν από όλες τις πλευρές!
Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, που πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι, και αυτή είναι, διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, που διατυπώνονται δημόσια, σε ότι αφορά τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τα μεγέθη των κοινωνικών δαπανών.
Η νέα αυτή πραγματικότητα διαμορφώνει και το ειδικό βάρος, που έχει ο κάθε θεσμός στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια ανοικτή αμφισβήτηση εκ μέρους της Κομισιόν στην αποτίμηση που έκανε το ΔΝΤ και επίσης, ότι ξεκίνησε η αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς να έχει συναινέσει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα, τήρησε τις υποσχέσεις της, θα πρέπει και οι άλλοι να τηρήσουν τις δικές τους και μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν θα θέλαμε οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις, κατέληξε ο Νίκος Παππάς.