Ένα καινούργιο διαδικτυακό πολυπολιτισμικό περιοδικό κάνει το πρώτο του ταξίδι. Το Solomon είναι μια συλλογική προσπάθεια που συντάκτες του είναι πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο εκδότης και εμπνευστής του περιοδικού, Φάνης Κόλλιας, στόχος είναι η από κοινού διαμόρφωση και εξέλιξη της κοινωνίας μέσα από την ελεύθερη έκφραση των απόψεων, των ιδεών και των ικανοτήτων τους. «Θέλουμε να φέρουμε κοντά ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες που ζούνε στην Ελλάδα, ώστε να αρχίσουν να συνδιαμορφώνουν την εικόνα της κοινωνίας, της οποίας αποτελούν μέρος».
Πρώτος σταθμός στην προσπάθειά τους είναι η δημιουργία ενός μηνιαίου περιοδικού με τη συντακτική ομάδα να αποτελείται από ανθρώπους που κατάγονται από το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Σομαλία και τη Συρία.
Ένα κομμάτι της θεματολογίας θα αφορά στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια αυτών των ανθρώπων, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα για την κοινωνία στην οποία ζουν. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο Φάνης Κόλλιας «πιστεύουμε πως η ένταξή τους δεν προϋποθέτει απαραίτητα την υιοθέτηση της κουλτούρας της χώρας στην οποία ζουν. Θέλουμε οι συντάκτες να μας μιλήσουν για το δικό τους πολιτισμό, τη δική τους κουλτούρα, θέλουμε να μας μιλήσουν για την ιστορία τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Δεν το έχω ξαναδεί να γίνεται κάτι τέτοιο και η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ περίεργος να δω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην συνεργασία ας πούμε ενός Αφγανού, ενός Σύριου κι ενός Έλληνα».
Όσο για τον τίτλο, το «βάφτισαν» Solomon από τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου του Ζοζέ Σαραμάγκου, «Το ταξίδι ενός ελέφαντα». «Η ιστορία αυτή του ελέφαντα, του Solomon, που ταξίδευε από χώρα σε χώρα, και πόσο διαφορετικά τον αντιμετώπιζε ο κάθε λαός, μας ενέπνευσε. Για αυτό και θεωρήσαμε ότι είναι ο κατάλληλος αντιπρόσωπος κατά κάποιον τρόπο των προσφύγων, που πηγαίνουν από χώρα σε χώρα και πώς τους βλέπει η κάθε κοινωνία».
Το περιοδικό αρχικά θα κυκλοφορεί μόνο στα αγγλικά. «Θέλουμε να κάνουμε κι ένα άνοιγμα προς τους αναγνώστες στις χώρες του εξωτερικού, αλλά θέλουμε να διευκολύνουμε και τις διαδικτυακές πληρωμές για όσους ενδιαφέρονται να το “κατεβάσουν” στο κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή τους για να το διαβάσουν». Το πρώτο τεύχος του περιοδικού είναι προ των πυλών και αναμένεται να είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο εντός του Φεβρουαρίου.