Στο Βερολίνο πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά συνέδρια του κόσμου. Το NewsXchange είναι ένα γεγονός από μόνο του, που όποιος ασχολείται με την δημοσιογραφία και την επικοινωνία δεν θέλει να χάσει. Όσοι κινούν τα νήματα των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης βρίσκονται κάθε χρόνο στο ΝewsXchange. Διευθύνοντα στελέχη, παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, μπλόγκερ, και επιχειρηματίες start-up εταιρειών δίνουν το «παρών».
Φέτος, στο Βερολίνο, στο επίκεντρο βρέθηκε η προσφυγική κρίση και το θέμα της Συρίας. Η παρουσιάστρια ειδήσεων και δημοσιογράφος,της ΕΡΤ Μαριάννα Πετράκη εκπροσώπησε την Ελλάδα.
Η παρουσιάστρια μίλησε μπροστά σε ένα παγκόσμιο κοινό για την Ελλάδα και «την ανθρωπιά που κυλάει στο αίμα των Ελλήνων. Στην Ελλάδα των capital controls, οι Έλληνες δεν γυρνούν την πλάτη τους στο συνάνθρωπό τους. Το κύμα της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες ολοένα και μεγαλώνει, από το υστέρημά τους οι έλληνες προσφέρουν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και συμπληρώνει ότι «το περίσσευμα της ψυχής των Ελλήνων είναι τεράστιο και αυτό που με χαροποίησε είναι ότι οι ξένοι συνάδελφοι τείνουν ευήκοα ώτα», αναγνωρίζουν ότι είναι δυσβάστακτο το βάρος για μια χώρα που υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει.
«Η ιστορία του μικρού Αϊλάν στοίχειωσε την οικουμένη. Όμως δεν ήταν, δεν είναι, ούτε θα παραμείνει η μοναδική. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην ανακοινώσω το θάνατο ενός ανθρώπου, μητέρας, πατέρα, παιδιού στα νερά του Αιγαίου..» ανέφερε.
«Βλέπουμε το Αιγαίο νεκρούς ν’ ανθεί, γινόμαστε μάρτυρες μιας καθημερινότητας θανάτου, μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης στα ελληνικά νησιά. Την εικόνα, με τους θαλασσοπνιγμένους έρμαια των κυμάτων, μας την παρέδωσε ο Αισχύλος στον «Αγαμέμνονα»… όμως η φράση αυτή περιγράφει με τον πιο τραγικό τρόπο την κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι χιλιάδες κάτοικοι των Ελληνικών νησιών στη Λέσβο, στην Κω, στην Σάμο και στα άλλα νησιά», σημείωσε η Μαριάννα Πετράκη.
«Στη Λέσβο των 85.000 κατοίκων έχουν εκτυλιχθεί πολλές ιστορίες. Ιστορίες απόγνωσης, απελπισίας αλλά και αλληλεγγύης. Παρά την οικονομική κρίση, παρά τα αμέτρητα προβλήματα τους, οι Έλληνες δεν έχασαν ούτε λεπτό την ανθρωπιά τους, παρά το γεγονός ότι στο νησί κάποια στιγμή υπήρχαν 35.000 πρόσφυγες. Τη βιώνεις και τη διαπιστώνεις καθημερινά στις αγωνιώδεις προσπάθειες των ψαράδων να σώσουν τους ανθρώπους που παλεύουν με τα κύματα. Στις τρεις γιαγιάδες από τη Σκάλα Συκαμιάς που πήραν στην αγκαλιά τους και τάισαν το μωρό από τη Συρία. Τη βιώνεις στο γλυκύτατο χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπο της 6αχρονης Μυρτώς, που μαζί με τα αδέλφια της και τη μητέρα της κατηφορίζει στην παραλία της Λέσβου για να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα… και να παίξει μαζί τους.»
Αυτές οι εικόνες μπορεί να μη μεταδόθηκαν από όλα τα διεθνή δίκτυα αλλά τα μηνύματά τους άγγιξαν βαθιά τους συνέδρους και το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Newsexchange στο Βερολίνο.