Ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενσάρκωσε τη χάρη, την κομψότητα και την ανυποχώρητη αίσθηση του βασιλικού καθήκοντος. Ακόμη και στις τελευταίες ημέρες της, η βασίλισσα παρέμεινε σταθερή στις αποφάσεις της, ένα στοιχείο που χαρακτήρισε μεγάλο μέρος της 70χρονης βασιλείας της.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο στα 73 του μετά το θάνατο της μητέρας του, έριξε πρόσφατα φως στις τελευταίες στιγμές της βασίλισσας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Σε ένα συγκινητικό αφιέρωμα, ο Κάρολος μοιράστηκε πόσο βαθιά αγαπούσε η μητέρα του το Balmoral Estate, το σκωτσέζικο καταφύγιο της βασιλικής οικογένειας. «Μιλώντας από προσωπική σκοπιά, η Σκωτία είχε πάντα μια μοναδικά ξεχωριστή θέση στις καρδιές της οικογένειάς μου και εμού», είπε στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το E! News και όσα αναφέρει το thelist.com.

Το Balmoral ήταν το μέρος όπου η Ελισάβετ έβρισκε γαλήνη και πλήρη ιδιωτικότητα όταν την είχε ανάγκη, ένα μέρος γεμάτο προσωπική ιστορία. Εκεί, στην γαλήνια ομορφιά του Aberdeenshire, πήρε την απόφαση να περάσει τις τελευταίες της ημέρες -μια επιλογή που αντανακλούσε τη βαθιά της σύνδεση με τη Σκωτία. Ωστόσο, παραλίγο να μην ακούσει το ένστικτό της.

Τα παιδιά της βασίλισσας την ενθάρρυναν να περάσει τις τελευταίες ημέρες της στο Balmoral

Βασίλισσα Ελισάβετ

Αρχικά, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεν ήταν τόσο σίγουρη για το αν θα περνούσε τις τελευταίες της ημέρες στο Balmoral, αλλά τα παιδιά της αντιστάθηκαν σε αυτό. Η αδελφή του βασιλιά Καρόλου Γ’, πριγκίπισσα Άννα, μίλησε με ειλικρίνεια στο ντοκιμαντέρ του BBC του 2023 «Elizabeth: The Unseen Queen» για την ανησυχία της μητέρας της σχετικά με την παραμονή της στη Σκωτία εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με την πριγκίπισσα Άννα, η Ελισάβετ ανησυχούσε για τα πιθανά πρακτικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν αν πέθαινε εκτός της πατρίδας της. «Προσπαθήσαμε να την πείσουμε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», εξήγησε η πριγκίπισσα Άννα. «Ελπίζω να αισθάνθηκε ότι αυτό ήταν σωστό στο τέλος, γιατί νομίζω ότι το κάναμε κι εμείς».

Η αδυναμία της Ελισάβετ για το Balmoral χρονολογείται από την παιδική της ηλικία και το κτήμα έπαιξε σαφώς σημαντικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Αν και μπορεί να σκέφτηκε ότι θα ήταν ευκολότερο αν περνούσε τις τελευταίες μέρες της αλλού, η επίσκεψη στο Balmoral ήταν αναμφίβολα σύμφωνη με τη δια βίου συνήθεια της βασίλισσας να ακολουθεί την καρδιά της. Ένα ταιριαστό τέλος σε μια ζωή αφιερωμένη τόσο στο καθήκον όσο και στην προσωπική αποφασιστικότητα.