Ο Άλεκ Μπάλντουιν ξέσπασε σε κλάματα και αγκάλιασε τη σύζυγό του καθώς η υπόθεση της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας εναντίον του απορρίφθηκε ανατρέποντας όλα τα δεδομένα.

Η δικαστής στο δικαστήριο στη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, δήλωσε ότι είχαν γίνει σφάλματα από την πλευρά της κατηγορίας στη διαχείριση των αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία, όπως είπε, «επηρέασαν την έκβαση της υπόθεσης».

Η απόφαση ήρθε μετά από ακροάσεις που κράτησαν μια ολόκληρη ημέρα χωρίς την παρουσία της κατηγορούμενης ομάδας, σχετικά με σφαίρες που έπρεπε να είναι στα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι δικηγόροι του Μπάλντουιν ισχυρίστηκαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία «αποκρύφτηκαν» από αυτούς και «θάφτηκαν» σε άλλο αρχείο υπόθεσης.

Η απόκρυψη αυτών των στοιχείων επηρέασε δραστικά τη δίκη του 66χρονου Μπάλντουιν, ο οποίος είχε δηλώσει αθώος σε δύο κατηγορίες ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Ο ηθοποιός κατηγορήθηκε για αμέλεια επειδή πυροβόλησε κατά λάθος με αληθινή σφαίρα την κινηματογραφίστρια Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας Rust τον Οκτώβριο του 2021 και τη σκότωσε.

Η Χάνα Γκουτιέρεζ-Ριντ, 26 ετών, οπλουργός στο πλατό του Rust, κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας νωρίτερα φέτος και φυλακίστηκε για 18 μήνες, ποινή που αντιμετώπιζε ο Μπάλντουιν αν κρινόταν ένοχος.

Κατά τη διάρκεια της χαοτικής ακροαματικής διαδικασίας την Παρασκευή, η δικαστής Μέρι Μάρλοου Σόμερ ζήτησε να μεταφερθούν οι σφαίρες στο δικαστήριο, όπου φόρεσε γάντια και τις επιθεώρησε η ίδια.

Ο δικηγόρος του Μπάλντουιν, Λουκ Νίκας, είπε στο δικαστήριο ότι οι σφαίρες μεταφέρθηκαν στην αστυνομία της Σάντα Φε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από τον πρώην αστυνομικό Τρόι Τέσκε, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τον πυροβολισμό του Χάτσινς.

Η δικαστής Μέρι Μάρλοου Σόμερ δήλωσε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι οι εισαγγελείς ήταν «εξαιρετικά ένοχοι για τα λάθη και είχαν μονομερώς αποκρύψει» τις λεπτομέρειες σχετικά με τα πυρομαχικά ενώ η ίδια παραδέχτηκε πως «δεν υπήρχε κανένας τρόπος για το δικαστήριο να διορθώσει αυτό το λάθος».