«Ο σεξουαλικός προσανατολισμός σού έρχεται όπου κι αν είσαι», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Πέμπτη (8/2) ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Ο παρουσιαστής επεσήμανε πως το να είσαι ομοφυλόφιλος μπορεί να σου συμβεί είτε είσαι φασίστας είτε είσαι αριστερός.
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» της Αθηναΐδας Νέγκα και εξήγησε: «Το να είσαι ομοφυλόφιλος ή να είσαι γκέι ή να είσαι λεσβία δεν είναι ιδεολογία. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι ιδεολογία, δεν το αποφασίζεις εσύ και λες ότι “θα ακολουθήσω αυτό, γιατί αυτό με εκφράζει”».
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός σού έρχεται όπου κι αν είσαι, είτε είσαι φασίστας, είτε είσαι αριστερός, είτε είσαι οτιδήποτε ιδεολογικά».
Κάνοντας μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, ο Φώτης Σεργουλόπουλος αναφέρθηκε στον πατέρα του και τη σχέση που είχαν λέγοντας: «Ο μπαμπάς μου, είχα την τύχη, να αγοράσει μια κάμερα με σούπερ 8 ταινία, είχαμε φιλμάκια. Έχω μνήμες, γιατί έχω τα φιλμάκια. Μπορεί να πάμε κάπου με τον γιο μου και όσο μεγαλώνει, του το ξαναλέω και του δείχνω φωτογραφίες. Θεωρώ ότι θα ανακαλέσει την αρχική μνήμη, επειδή του το επαναλαμβάνω. Αυτό νομίζω είναι το μυστικό για να μείνει στο παιδί “Α, με τον μπαμπά κάναμε αυτό”».
Υπογράμμισε πως «μέσα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα υπάρχει ρατσισμός όπως υπάρχει παντού», ενώ αναφερόμενος στον γιο του επεσήμανε: «Δεν υπάρχουν συνταγές για τους γονείς, όταν ήρθε ο Γιώργος στη ζωή μου ήξερα τι πρέπει να κάνω».
«Το να γίνεις γονιός είναι πολύ σοβαρό, το έχεις μέσα σου, το έχεις ανάγκη να γίνεις γονιός. Όπως και οι γυναίκες δεν γίνονται όλες μητέρες. Δεν ήταν σκέψη αλλά επιθυμία το να γίνω μπαμπάς. Είναι κάποια στερεότυπα που όποτε μπορούμε τα σπάμε. Σπάμε το στερεότυπο ότι ένας ομοφυλόφιλος θέλει να γίνει γονιός. Το στερεότυπο είναι ότι δεν μπορούσα εγώ να γίνω πατέρας, αυτό ήταν στο μυαλό μου. Όταν έχεις αυτή την επιθυμία, θα το εκφράσεις με ένα ανίψι σου, ένα βαφτιστήρι σου. Μετά κάποια στιγμή είναι να γίνει, ήρθε η στιγμή να γίνει. Τη ζωή μου την παίρνω σταδιακά. Δεν κάνω προβλέψεις, ούτε σκέφτομαι τι θα κάνω στο μέλλον. Το πρόγραμμα φτάνει μέχρι το καλοκαίρι, ξέρω ότι θα κάνω διακοπές. Αλλά δεν βάζω στόχους μακρυπρόθεσμους», εξήγησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος.
«Την εφηβεία τη φοβάμαι πάρα πολύ, γιατί κάνουμε ανάκληση του εαυτού μας. Αλλά προσπαθώ λίγο να το ξεπεράσω. Όσο είμαι κοντά του, είμαι καλά. Από την άλλη θεωρώ ότι δεν υπάρχουν συνταγές για τους γονείς. Όταν ήρθε ο Γιώργος μου, ήταν σαν να το είχα ξανακάνει. Σαν να είχα το manual μέσα μου. Μακάρι να είχα και δύο και τρία παιδιά. Αν ήμουν τώρα στη φάση αυτή, δηλαδή αν μου έδινε το κράτος τη δυνατότητα των ίσων δικαιωμάτων, θα το έκανα.
Νομίζω δουλεύουμε περισσότερο για την επόμενη γενιά. Χαίρομαι και είναι συγκινητικό ότι έχω παίξει ρόλο σε αυτό και το αισθάνομαι. Αισθάνομαι ότι το δικό μου σθένος και η αποδοχή του εαυτού μου και η άνευ όρων διεκδίκηση των δικαιωμάτων μου, έφεραν κάτι που έπρεπε να βγει.
Δεν είχα τον φόβο να κρύψω κάτι και μίλησα γι’ αυτό. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα φέρει τους ανθρώπους σε ισότητα, να χαρούν τη ζωή τους και να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους πιο εύκολα από ό,τι εμείς. Πιστεύω ότι είμαι καλός μπαμπάς», συμπλήρωσε.
Δηλώντας πως είναι υπέρ των μακροχρόνιων σχέσεων ο παρουσιαστής είπε: «Ο γάμος που μπορεί να έρθει μετά από μακροχρόνια σχέση είναι μια σύμβαση οικογενειακή για να σε κρατήσει. Όταν δεν υπάρχει αυτή η σύμβαση, μπορεί στη λήξη αυτού να μην το αντέξεις και να φύγεις ή να σε εγκαταλείψουν. Δεν θα το παλέψεις τόσο πολύ ή θα το παλέψεις σε σημείο που θα πεις πνίγομαι και φεύγω. Ίσως γι’ αυτό αυτές οι σχέσεις μπορούν εύκολα να διαλυθούν. Μετά από ώριμη σκέψη μπορεί να γίνεις εύκολα φίλος, κάτι που δεν γίνεται σε ένα διαζύγιο. Έχει τα καλά του, έχει και τα κακά του. Στις σχέσεις με ανθρώπους του ίδιου φύλου το ότι δεν υπήρχε μια σύμβαση, μια κοινωνική αποδοχή είναι ένα συμβόλαιο τιμιότητας. Μπορεί να φαίνομαι συντηρητικός αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι συντηρητικός, απλώς έχω αρχές. Βασικότερη αρχή μου είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός. Να σέβομαι τον άλλον που έχω απέναντί μου».
«Τι είναι γάμος σε μια κοινωνία; Θέλουμε να υπάρχει ένας γάμος και για εμάς και λες γιατί να υπάρχει; Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον γάμο σε όλες τις μορφές της. Είναι κάτι που είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Και ως μέλος της κοινωνίας θες να μπεις σε αυτή τη φάση, να αναγνωρίζεσαι έτσι. Το ΛΟΑΤΚΙ είναι μια μεγάλη ομπρέλα που, όταν το αναφέρουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε όλα τα άτομα. Κάτι που δεν έχει απασχολήσει πολύ σε αυτή τη φάση και ίσως απασχολήσει αργότερα. Θεωρούν ότι υπάρχει ένας αχαλίνωτος σεξουαλισμός… ένα όργιο. Νομίζω είναι στον άνθρωπο. Το να είσαι γκέι, το να είσαι λεσβία, δεν είναι ιδεολογία. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι ιδεολογία. Σου έρχεται όπου και αν είσαι. Είτε είσαι φασίστας, είτε αριστερός, είτε οτιδήποτε είσαι ιδεολογικά», είπε κλείνοντας.