Το «σύνδρομο του συγκάτοικου» είναι μια κατάσταση όπου μια σχέση που κάποτε χαρακτηριζόταν από αγάπη και σύνδεση, αρχίζει να θυμίζει περισσότερο μια συγκατοίκηση.

Οι σύντροφοι γίνονται απλοί συγκάτοικοι που μοιράζονται ευθύνες, αλλά χάνουν την οικειότητα και τη ζεστασιά που ορίζει μια υγιή σχέση.

Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται το «σύνδρομο του συγκατοίκου», σύμφωνα με έρευνες που επικαλείται το Psychology Today.

1. Ζείτε Εντελώς Ξεχωριστές Ζωές

Όταν οι σύντροφοι έχουν ξεχωριστά ενδιαφέροντα, ρουτίνες και κοινωνικούς κύκλους, αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Επίσης είναι φυσιολογικό οι απαιτήσεις της καθημερινότητας να σας τραβούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις κατά καιρούς. Ωστόσο, όταν σε μια σχέση δεν βάζει πλέον ο ένας τον άλλον προτεραιότητα, όταν το ζευγάρι περνά ελάχιστο ή και καθόλου χρόνο μαζί εκτός από τις καθημερινές υποχρεώσεις, τότε ξεκινά η αποξένωση.

Μελέτη του 2020 υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που επενδύουν χρόνο στη σχέση τους έχουν μεγαλύτερη ευεξία. Όμως, αν η βάση της σχέσης είναι ήδη προβληματική, ο κοινός χρόνος μπορεί να μη φέρει τη βελτίωση που επιθυμείτε.

  • Πώς να το εντοπίσετε: Αναλογιστείτε τη ζωή σας μαζί. Πότε ήταν η τελευταία φορά που περάσατε ποιοτικό χρόνο μαζί, χωρίς να αφορά υποχρεώσεις ή κοινές δουλειές; Αν δυσκολεύεστε, ίσως έχετε απομακρυνθεί.

2. Σπάνια επαφή ή ρουτίνα

Η οικειότητα, είτε σεξουαλική είτε συναισθηματική, είναι απαραίτητη σε μια υγιή σχέση. Όταν όμως η επαφή γίνεται σπάνια, μετατρέπεται σε ρουτίνα ή ακόμα και μη επιθυμητή, τότε οι σύντροφοι μετατρέπονται σταδιακά σε δύο ξένους που μοιράζονται τον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, η αμοιβαία και βαθιά επιθυμία οδηγεί σε πιο ικανοποιητικές σχέσεις. Όταν η επιθυμία αυτή χαθεί, συχνά συνοδεύεται από συναισθηματική απόσταση. Όπως επισημαίνεται η οικειότητα δεν είναι μόνο η σεξουαλική επαφή. Αντίθετα, είναι πιο ορατή με τους μικρούς τρόπους που δείχνετε αγάπη και φροντίδα ο ένας για τον άλλον, όπως μια αγκαλιά μετά από μια κουραστική μέρα ή ένα φιλί για αντίο το πρωί.

  • Πώς να το εντοπίσετε: Σκεφτείτε τη φυσική σας εγγύτητα. Είστε ακόμα άνετοι με μικρές χειρονομίες στοργής, όπως μια αγκαλιά ή ένα φιλί, ή αυτά έχουν γίνει «υποχρέωση»; Αν η οικειότητα μοιάζει με αγγαρεία, είναι σημάδι συναισθηματικής απομάκρυνσης.

3. Ελάχιστη ή Καθόλου Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι ο πυλώνας κάθε σχέσης. Χωρίς αυτή, οι σύντροφοι αισθάνονται απομακρυσμένοι και ξένοι μεταξύ τους. Στο σύνδρομο του συγκάτοικου, οι συζητήσεις περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.

Μελέτη του 2021 υπογραμμίζει ότι η ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σχέσης. Όταν η επικοινωνία σβήνει, η σχέση αρχίζει και γίνεται κενή. Η έλλειψη επικοινωνίας αφήνει τους συντρόφους να αισθάνονται ότι ζουν με έναν «ξένο», κάποιον που δεν γνωρίζουν πραγματικά.

  • Πώς να το εντοπίσετε: Πότε κάνατε μια ουσιαστική συζήτηση που δεν αφορούσε καθημερινές δουλειές; Αν οι συζητήσεις σας έχουν γίνει ελάχιστες ή ανύπαρκτες, πιθανότατα υπάρχει συναισθηματική απόσταση.

Τι Μπορείτε να Κάνετε

Αν εντοπίσετε αυτά τα σημάδια στη σχέση σας, είναι σημαντικό να δράσετε. Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας. Εξετάστε τρόπους να αναθερμάνετε τη σχέση σας, όπως το να αφιερώσετε χρόνο ο ένας στον άλλον, να επαναφέρετε τη φυσική εγγύτητα ή να εστιάσετε στην ειλικρινή επικοινωνία.

Το σύνδρομο του συγκάτοικου δεν σημαίνει το τέλος μιας σχέσης, αλλά είναι μια προειδοποίηση ότι χρειάζεται ανανέωση και προσπάθεια.