Μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, αναδεικνύει την καθιστική ζωή ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές από το Mass General Brigham διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για βασικές καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως την κολπική μαρμαρυγή, την καρδιακή ανεπάρκεια, την καρδιακή προσβολή και εν γένει με θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια.

Ειδικότερα, όταν ο χρόνος καθιστικής δραστηριότητας ξεπερνούσε τις 10,6 ώρες την ημέρα, ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο αυξανόταν κατά 40-60%.

Η «καθιστική ζωή» ορίζεται ως κάθε δραστηριότητα που εκτελείται σε κατάσταση χαμηλής ενεργειακής δαπάνης, ενώ το άτομο είναι καθιστό, ανακλινόμενο ή ξαπλωμένο. Σημειώνεται ότι προφανώς σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται οι ώρες του νυχτερινού ύπνου.

Ανεπαρκείς οι συστάσεις για 150 λεπτά άσκησης

Παρότι η άσκηση θεωρείται απαραίτητη για την υγεία, η έρευνα υπογραμμίζει ότι από μόνη της δεν επαρκεί για να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Ακόμη και τα άτομα που ακολουθούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους όταν περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους καθιστά.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ezimamaka Ajufo, του πανεπιστημίου του Harvard, εξηγεί ότι οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής ήταν μέχρι πρότινος γνωστές μόνο επιφανειακά. «Πολλοί από εμάς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας καθιστοί και νομίζουμε ότι με λίγη άσκηση στο τέλος της ημέρας μπορούμε να αντισταθμίσουμε την αρνητική επίδραση. Ωστόσο, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό του Harvard.

Η ομάδα της Ajufo χρησιμοποίησε δεδομένα από συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας που συνέλεξαν στοιχεία για μία εβδομάδα από 89.530 άτομα της μελέτης UK Biobank.

Με τη βοήθεια αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και των κινδύνων για τις προαναφερθείσες καρδιαγγειακές παθήσεις. Διαπιστώθηκε ότι, αν και η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή και καρδιακές προσβολές, η υπερβολική καθιστική συμπεριφορά συνέχισε να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου, ανεξάρτητα από την ποσότητα άσκησης.

Ο Shaan Khurshid, συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε τη σημασία της μείωσης του χρόνου καθιστικής δραστηριότητας. «Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν τη βασική αρχή ότι είναι πάντα καλύτερο να καθόμαστε λιγότερο και να κινούμαστε περισσότερο για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας και του καρδιαγγειακού θανάτου», ανέφερε.

Αλλαγές στις οδηγίες δημόσιας υγείας

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να συμβάλουν στην αναμόρφωση των οδηγιών δημόσιας υγείας. Ελπίζουν ότι μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής και τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Παράλληλα, σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνά τους για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της καθιστικής συμπεριφοράς σε άλλες ασθένειες και σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Ο Patrick Ellinor, καρδιολόγος και συν-διευθυντής του Corrigan Minehan Heart Center, συνοψίζει τη σημασία της μελέτης: «Η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η αποφυγή της υπερβολικής καθιστικής ζωής φαίνεται να αποτελεί έναν ξεχωριστό και εξίσου σημαντικό παράγοντα. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα ενδυναμώσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς, παρέχοντας έναν ακόμη τρόπο να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία».