Η συζήτηση γύρω από θέματα υγείας μπορεί κάποιες φορές να φαίνεται άβολη και να προκαλεί ντροπή, ιδιαίτερα όταν αφορά γυναικολογικά ζητήματα. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό, αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Το NewsChain, με τη βοήθεια ειδικών, επισημαίνει πέντε συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε, καθώς μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια για σοβαρά προβλήματα υγείας.

1. Αφύσικη αιμορραγία ή έκκριση

Η αφύσικη αιμορραγία είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά από σεξουαλική επαφή ή ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Narendra Pisal, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του τραχήλου ή του ενδομητρίου, αλλά και άλλων γυναικολογικών καρκίνων. Η εμφάνιση αφύσικης έκκρισης, επίσης, πρέπει να εξεταστεί άμεσα από γιατρό.

2. Εξογκώματα ή έλκη

Ο καρκίνος του αιδοίου συχνά εκδηλώνεται με εξογκώματα, έλκη ή μικρούς όγκους στην περιοχή του αιδοίου. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως εύκολα ανιχνεύσιμα, καθώς μπορεί να τα αισθανθείτε κατά την καθημερινή σας δραστηριότητα, όπως όταν περπατάτε ή κάθεστε. Εάν κάποιο εξόγκωμα είναι επίμονο και δεν υποχωρεί, είναι σημαντικό να το ελέγξετε άμεσα.

3. Επίμονη φαγούρα

Η επίμονη φαγούρα στην περιοχή του αιδοίου μπορεί να είναι ένα σημάδι λοίμωξης, όπως η μυκητίαση. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως λευκές εκκρίσεις, η φαγούρα μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι για προκαρκινικές αλλοιώσεις στο αιδοίο. Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από ευαισθησία, πόνο ή αίσθηση καψίματος.

4. Επίμονο φούσκωμα ή διόγκωση στην κοιλιά

Η αίσθηση φουσκώματος είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά εάν το φούσκωμα επιμένει και συνοδεύεται από αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου των ωοθηκών. Γυναίκες με αυτά τα συμπτώματα συχνά παρατηρούν ότι δεν μπορούν να κουμπώσουν τα ρούχα τους, παρόλο που δεν έχουν πάρει βάρος ή μπορεί να έχουν χάσει κιόλας.

5. Νέος πόνος στην κοιλιά

Παρότι πολλές γυναίκες μπορεί να είναι εξοικειωμένες με τον πόνο στην κοιλιά, ιδίως πριν από την εμμηνόρροια, ένας νέος πόνος μετά την ηλικία των 45 ετών πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου των ωοθηκών. Σε μικρότερες ηλικίες, ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να συνδέεται με λοιμώξεις ή παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, που επίσης απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Τι πρέπει να κάνετε

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν λιγότερο σοβαρές αιτίες, όπως λοιμώξεις ή καλοήθεις παθήσεις. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να είστε βέβαιες είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, όπως το τεστ Παπανικολάου, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, η εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά, γι’ αυτό μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.