Η χρήση φυτοφαρμάκων σε γεωργικές καλλιέργειες μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου σε επίπεδο αντίστοιχο με το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Cancer Control and Society.

Η έρευνα εξετάζει πώς η χρήση φυτοφαρμάκων σε περιοχές εντατικής γεωργίας επηρεάζει τα ποσοστά καρκίνου στις τοπικές κοινότητες, αλλά και ευρύτερα στον πληθυσμό.

Οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία

Σύμφωνα με την έρευνα, τα φυτοφάρμακα συνδέονται ισχυρότερα με μορφές καρκίνου όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα non-Hodgkin και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Ο Isain Zapata, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Rocky Vista και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η έρευνα δεν εστίασε σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες, αλλά εξερεύνησε τη συνολική εικόνα του ζητήματος. «Δεν αναζητούσαμε την πιο τοξική ουσία, αλλά πώς η συνολική χρήση φυτοφαρμάκων επηρεάζει την υγεία», ανέφερε στο Health.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα φυτοφάρμακα αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για πολλούς Αμερικανούς, επισημαίνοντας την ανάγκη να εξεταστούν οι επιπτώσεις των γεωργικών πρακτικών στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Η Lauren Petrick, καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai, πρόσθεσε, μιλώντας στο Health, πως «τα ποσοστά καρκίνου στα παιδιά, και στους νεαρούς ενήλικες αυξάνονται», υπογραμμίζοντας ότι «το πού ζει κανείς (σημ: σε γεωργικές περιοχές που χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα) έχει σημασία».

Ο ρόλος των φυτοφαρμάκων στον κίνδυνο καρκίνου

Η έρευνα του Zapata και της ομάδας του στόχευε στην κατανόηση του πώς τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν όχι μόνο τους αγροτικούς εργάτες αλλά και τον γενικό πληθυσμό. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα χρήσης φυτοφαρμάκων και ποσοστών καρκίνου σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα κατέδειξε ότι η χρήση φυτοφαρμάκων συνδέεται με αυξημένα ποσοστά λευχαιμίας, λέμφωμα non-Hodgkin, καθώς και καρκίνους της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είναι η σύγκριση των φυτοφαρμάκων με το κάπνισμα ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. «Τα φυτοφάρμακα έχουν σημαντική επίδραση στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου για όλους τους τύπους καρκίνου που αξιολογήθηκαν, με τρόπο που μόνο το κάπνισμα μπορεί να συγκριθεί», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι προκλήσεις και τα επόμενα βήματα

Παρά το γεγονός ότι τα φυτοφάρμακα συνδέονται με καρκίνους, καθώς και με προβλήματα του νευρικού συστήματος, του δέρματος, των ματιών και του ενδοκρινικού συστήματος, παραμένουν ένα απαραίτητο εργαλείο για την γεωργική παραγωγή και την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο Isain Zapata τόνισε ότι, αν και η χρήση τους είναι αναπόφευκτη, απαιτείται καλύτερη κατανόηση και έλεγχος της χρήσης τους για να μειωθεί η έκθεση των ανθρώπων σε αυτά.

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων. «Μελέτες σε ανθρώπινους πληθυσμούς ενισχύουν τις ενδείξεις που συνδέουν τα φυτοφάρμακα με τους καρκίνους και υποστηρίζοντας την ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μειώσουν την ανθρώπινη έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες», δήλωσε η Dr. Petrick.

Συμπερασματικά, ενώ τα φυτοφάρμακα παραμένουν ένα βασικό εργαλείο για τη γεωργία, η επίδρασή τους στην υγεία των ανθρώπων απαιτεί συνεχή έρευνα και βελτιώσεις στις μεθόδους εφαρμογής τους, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.