Η καλή υγεία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία θρεπτικών τροφών.

Αν και ο όρος «υπερτροφή» είναι κυρίως δημιούργημα του μάρκετινγκ, υπάρχουν κάποιες τροφές που πραγματικά ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία και τα οφέλη τους στην υγεία.

Ακολουθούν16 τροφές που σύμφωνα με τους ειδικούς στο Health Line δικαίως κερδίζουν αυτόν τον τίτλο.

1. Σκούρα Φυλλώδη Λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και η βιταμίνη C. Περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

2. Μούρα

Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα μύρτιλα, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τη φλεγμονή και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Είναι επίσης αποτελεσματικά στη θεραπεία διαφόρων πεπτικών διαταραχών, αλλά και διαταραχών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.  

3. Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες που προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και έχει συνδεθεί με αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο συνδυασμός κατεχινών και καφεΐνης στο πράσινο τσάι μπορεί να το κάνει αποτελεσματικό εργαλείο και για την απώλεια βάρους σε μερικούς ανθρώπους

4. Αυγά

Για χρόνια τα αυγά είχαν συνδεθεί με τον κίνδυνο χοληστερίνης, ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός έχει πλέον καταρριφθεί. Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, βιταμινών και αντιοξειδωτικών που προστατεύουν την όραση. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, χολίνη, σελήνιο, βιταμίνη Α, σίδηρο και φώσφορο. Περιέχουν επίσης δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, τη ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη, τα οποία είναι γνωστό ότι προστατεύουν την υγεία των ματιών.

5. Όσπρια

Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, ενώ έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Επίσης η τακτική κατανάλωσή τους προάγει τη διατήρηση υγιούς βάρους, λόγω της ικανότητάς τους να ενισχύουν το αίσθημα πληρότητας.

6. Ξηροί Καρποί και Σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν υγιεινά λιπαρά, φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιέχουν επίσης διάφορες φυτικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες.

7. Κεφίρ και Γιαούρτι

Πλούσια σε προβιοτικά, το κεφίρ και το γιαούρτι συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμινών Β και καλίου.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιες σε προβιοτικά, έχουν πολλά σχετικά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, βελτίωση στην πέψη και αντιφλεγμονώδη δράση. Σημειώνεται πως το κεφίρ έχει συνήθως περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι.

8. Σκόρδο

Το σκόρδο έχει ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, σεληνίου και φυτικών ινών. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, οι ενώσεις που περιέχουν θείο στο σκόρδο έχουν συνδεθεί με την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

9. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά. Τα οφέλη του οφείλονται στα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFAs) και πολυφαινολικών ενώσεων. Η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Ε και Κ, που μπορούν να προστατεύσουν από την κυτταρική βλάβη και το οξειδωτικό στρες.

10. Τζίντζερ

Το τζίντζερ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στη μείωση της ναυτίας και της χρόνιας φλεγμονής, ενώ έχει συνδεθεί και με την προστασία από χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, η άνοια και ορισμένοι τύπου καρκίνου.

11. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και στη μείωση του πόνου. Ένα μειονέκτημα της κουρκουμίνης είναι ότι δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα, αλλά η απορρόφησή της μπορεί να ενισχυθεί όταν συνδυάζεται με λιπαρά ή άλλα μπαχαρικά, όπως το μαύρο πιπέρι.

12. Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και προάγουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Ένα πιθανό μειονέκτημα της κατανάλωσης σολομού, αλλά και άλλων λιπαρών ψαριών, είναι η πιθανή μόλυνση τους με βαρέα μέταλλα και άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος αυτός αποφεύγεται εάν η κατανάλωση περιορίζεται σε δύο έως τρεις μερίδες την εβδομάδα.

13. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά (μονοακόρεστα MUFAs) και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, του κινδύνου για διαβήτη, για μεταβολικό σύνδρομο και για ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες και μετάλλα.

14. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες καροτενοειδή και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C. Τα καροτενοειδή έχουν συνδεθεί επίσης και με αντικαρκινικά οφέλη.

15. Μανιτάρια

Αν και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη Α, κάλιο, φυτικές ίνες και αρκετά αντιοξειδωτικά που δεν υπάρχουν στα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Μερικές από τις πιο κοινές και θρεπτικές ποικιλίες είναι τα μανιτάρια button, portobello, shiitake, crimini και μανιτάρια στρειδιών.  Λόγω της μοναδικής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, τα μανιτάρια συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

16. Φύκια

Τα φύκια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και ιώδιο, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του θυρεοειδούς και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Αυτά τα λαχανικά της θάλασσας είναι μια πηγή μοναδικών βιοδραστικών ενώσεων – που συνήθως δεν υπάρχουν στα λαχανικά της γης, και έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Μερικές από αυτές τις ενώσεις συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη.