«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η λαϊκή ρήση και όχι άδικα. Τα μήλα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση τους αλλά και για τα πολλά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Ακολουθούν τα 8 κορυφαία οφέλη των μήλων, σύμφωνα με το «Very Well Health», που τα καθιστούν ιδανική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.

1. Αντιοξειδωτική Δράση

Τα μήλα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες (φλαβονοειδή). Αυτά τα συστατικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την καταστροφή, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για διάφορες ασθένειες. Η αντιοξειδωτική δράση των μήλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων, προάγοντας την καλή υγεία.

2. Καρδιαγγειακή Υγεία

Η περιεκτικότητα των μήλων σε πολυφαινόλες και φυτικές ίνες συμβάλλει και στην προστασία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και «κακής» χοληστερόλης LDL, που αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα μήλα ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής, η οποία επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία.

3. Διαχείριση Βάρους

Τα μήλα είναι ένας ιδανικός σύμμαχος στη διαχείριση του βάρους. Περιέχουν χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι, βοηθούν στο να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση τροφής, καθιστώντας τα ιδανικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με απώλεια βάρους, ιδιαίτερα σε άτομα που είνα υπέρβαρα.

4. Πρόληψη Διαβήτη

Τα μήλα, όταν καταναλώνονται ολόκληρα με τη φλούδα βοηθούν στην καθυστέρηση της πέψης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα, ενώ μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μήλα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.

5. Πεπτική Υγεία

Η διατροφική αξία των μήλων επηρεάζει θετικά το πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες τους λειτουργούν ως πρεβιοτικά, προάγοντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Αυτά τα βακτήρια συμβάλλουν στην ομαλή πέψη και προάγουν τη συνολική υγεία του εντέρου, ενώ μπορεί να μειώσουν τις φλεγμονές και να βελτιώσουν την πεπτική άνεση.

6. Υγεία των Οστών

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν τα μήλα, όπως το κάλιο και το ασβέστιο, έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας των οστών και τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Τα φλαβονοειδή που επίσης περιέχονται στα μήλα έχουν συνδεθεί με αύξηση της δραστηριότητας των οστεοβλαστών (κυττάρων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών) και μειώνουν τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών (κυττάρων που διασπούν τα οστά).

7. Ενυδάτωση

Τα μήλα αποτελούνται κατά περίπου 80%-89% από νερό, καθιστώντας τα εξαιρετική πηγή υδάτωσης. Επιπλέον, περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο και μαγνήσιο, που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Παρ’ όλο που τα μήλα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την κατανάλωση νερού, συμβάλλουν σημαντικά στην καθημερινή πρόσληψη υγρών.

8. Υγεία του Δέρματος

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα μήλα υποστηρίζουν και την υγεία του δέρματος. Μελέτη έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή μελανίνης, προστατεύοντας έτσι το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και διατηρώντας τη φυσική του λάμψη. Τα μήλα μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη της κοκκινίλας που προκαλείται από τη βιταμίνη Β3 (νιασίνη).

Διατροφική Αξία των Μήλων

Τα μήλα λοιπόν δεν είναι μόνο γευστικά, αλλά και ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία μας, που μπορεί πολύ εύκολα να ενταχθεί στην καθημερινή μας διατροφή. Μια ποσότητα μήλου περίπου 180 με 200 γραμμάρια περιέχει:

  • Θερμίδες: 95
  • Πρωτεΐνη: 0,5 g
  • Συνολικά Λιπαρά: 0,3 g
  • Υδατάνθρακες: 25 g
  • Φυτικές Ίνες: 4,4 g
  • Ασβέστιο: 10,9 mg
  • Σίδηρο: 0,2 mg
  • Μαγνήσιο: 9,1 mg
  • Φώσφορο: 20 mg
  • Κάλιο: 195 mg
  • Βιταμίνη C: 8,4 mg
  • Φολικό Οξύ: 5,5 mcg

Είναι, επίσης, πλούσια σε φυτοθρεπτικά, όπως οι πολυφαινόλες (ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή) και περιέχουν ποσότητες βιταμινών A, E, και K, καθώς και χαλκό, χολίνη, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.