Η κατανάλωση υγιεινών σνακ πριν από τον ύπνο μπορεί εκτός από θρεπτική όσο νόστιμη, να συμβάλλει ταυτόχρονα και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Frances Largeman-Roth, που μίλησε στο Health Digest, ο «μαγικός» συνδυασμός που προάγει τον ύπνο και την υγεία είναι το βούτυρο ξηρών καρπών με την μπανάνα.

Γιατί μπανάνα και βούτυρο ξηρών καρπών;

Η διατροφολόγος Maggie Moon, ειδικός σε θέματα διατροφής και συγγραφέας του βιβλίου «The MIND Diet: 2nd Edition», υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός βουτύρου ξηρών καρπών και μπανάνας είναι ιδανικός για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα δύο αυτά τρόφιμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο, δύο θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Το κάλιο και το μαγνήσιο λειτουργούν ως «πολυεργαλεία» για το σώμα, υποστηρίζοντας πολλές σημαντικές λειτουργίες. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνονται σε πολλά μενού που προτείνει το διατροφικό πρόγραμμα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα οφέλη του καλίου και του μαγνησίου στην υψηλή αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τη Moon, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες καλίου, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ιδιαίτερα όταν παράλληλα περιορίζεται η πρόσληψη νατρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάλιο βοηθά στην αποβολή του περίσσιου νατρίου από το σώμα, το οποίο, σε υψηλά επίπεδα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Το μαγνήσιο, αν και δεν έχει τόσο έντονη επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όσο το κάλιο, παίζει το δικό του σημαντικό ρόλο. Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής μας ώστε να διατηρούμε υγιή τα επίπεδα καλίου. Αυτά τα δύο μέταλλα συνεργάζονται για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Θρεπτική αξία της μπανάνας και του βουτύρου ξηρών καρπών

Η κατανάλωση μπανάνας και του βουτύρου ξηρών καρπών αποτελεί εξαιρετική διατροφική επιλογή για σνακ πριν από τον ύπνο. Σε μια μερίδα βουτύρου ξηρών καρπών λαμβάνουμε περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου.

Όταν συνδυάζεται με μπανάνα, το φρούτο καλύπτει και τις ανάγκες μας σε κάλιο. Επιπλέον, η μπανάνα και το βούτυρο ξηρών καρπών παρέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, ίνες και φυσική ενέργεια, προσφέροντας τον τέλειο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών για ένα ελαφρύ και θρεπτικό σνακ.

Προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων

Παρόλο που η κατανάλωση καλίου και μαγνησίου μέσω της διατροφής είναι ευεργετική, η Moon τονίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση συμπληρωμάτων, ειδικά αν υπάρχουν προβλήματα με τα νεφρά ή αν λαμβάνονται φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδρούν με αυτά τα δύο μέταλλα.

Είναι πάντα καλό να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας πριν εισαγάγουμε νέα τρόφιμα ή συμπληρώματα στη διατροφή μας, ιδιαίτερα αν έχουμε ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας.

Συνοψίζοντας, ο συνδυασμός μπανάνας και βουτύρου ξηρών καρπών αποτελεί μια υγιεινή και γευστική επιλογή για σνακ πριν από τον ύπνο, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να προάγει την ποιότητα του ύπνου.