Τα μανιτάρια χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά ως υποκατάστατο του καφέ στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν υπήρχε έλλειψη. Και φυσικά, υπάρχει μακρά ιστορία μαγειρικής και ιατρικής χρήσης των μανιταριών στις ασιατικές χώρες, ειδικά στην κινεζική ιατρική, για τα διατροφικά και υγειονομικά οφέλη τους.

Το Healthline εξηγεί τι είναι και παρουσιάζει τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση του καφέ μανιταριών.

Τι είναι ο καφές μανιταριών

Ο καφές μανιταριών είναι ένα λεπτό μείγμα αλεσμένων μανιταριών και κόκκων καφέ που συνδυάζονται για να παρασκευάσουν ένα σκούρο, λείο και ξηρό προϊόν. Συνήθως, αποτελείται από φαρμακευτικά εκχυλίσματα μανιταριών και όχι μαγειρικά μανιτάρια. Τα πιο συνηθισμένα φαρμακευτικά μανιτάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτού του μοντέρνου καφέ είναι τα Chaga, Turkey Tail, Lion’s mane, Reishi και Cordyceps.

Οι περισσότεροι καταναλωτές υποστηρίζουν πως η γεύση του καφέ μανιταριών δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή του κλασικού καφέ. Ωστόσο, τα οφέλη που φαίνεται να έχει για την υγεία, όπως η μείωση του άγχους και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, του δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Πώς φτιάχνεται ο καφές μανιταριών

Μέσω μιας διαδικασίας διπλής εκχύλισης, τα μανιτάρια αφυδατώνονται, αλέθονται σε λεπτή σκόνη και αναμιγνύονται με αλεσμένους κόκκους καφέ. Αυτό γίνεται συνήθως σε αναλογία 1 προς 1. Διατίθεται σε μορφή στιγμιαίου ή αλεσμένου καφέ, αλλά και σε κάψουλες.

Είναι χαμηλότερος σε καφεΐνη

Τα μείγματα καφέ μανιταριών είναι χαμηλότερα σε καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, καθώς η σκόνη μανιταριών δεν περιέχει καφεΐνη. Αυτό μειώνει την περιεκτικότητα του τελικού προϊόντος στο μισό.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Μερικά επιστημονικά ευρήματα για τα πιθανά οφέλη των φαρμακευτικών μανιταριών είναι:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σε μελέτες in vitro, τα μανιτάρια Turkey tail έχει φανεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Συμπληρώματα σε θεραπείες καρκίνου. Μελέτες (όπως αυτή και αυτή) έχουν υποδείξει τα μανιτάρια Lion’s mane, Reishi, Turkey tail, Chaga, και Cordyceps ως υποστηρικτικές θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο.

Δρουν κατά του έλκους. Μελέτες έχουν συνδέσει τα μανιτάρια Chaga με την καταπολέμηση του έλκους.

Βοηθούν στις τροφικές αλλεργίες. Σε μελέτες in vitro, το μανιτάρι Chaga έχει παρουσιάσει στοιχεία καταστολής της δραστηριότητας των ανοσοκυττάρων που ευθύνονται για την αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα.

Καρδιακές παθήσεις. Τα εκχυλίσματα από μανιτάρια Reishi φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι υποσχόμενα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επαληθευτούν τα παραπάνω οφέλη για την υγεία, αλλά και για να διαπιστωθεί εάν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν παρενέργειες. Για τους περισσότερους είναι ένα ασφαλές προϊόν, ωστόσο καλό θα ήταν να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα.

Και ένα μειονέκτημα: Ο καφές μανιταριών είναι αρκετά πιο ακριβός, αφού συχνά έχει τη διπλάσια τιμή από τον κανονικό καφέ. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα φαρμακευτικά μανιτάρια καλλιεργούνται στο φυσικό τους περιβάλλον και δεν υπάρχει μαζική παραγωγή.