Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε «πράσινο φως» για το φάρμακο ζουρανολόνη (zuranolone) για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης, μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε περίπου 1 στις 7 νέες μητέρες μετά τον τοκετό. Το φάρμακο θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Zurzuvae και θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες.
«Η πρόσβαση σε ένα χορηγούμενο φάρμακο θα είναι μια ευεργετική επιλογή για πολλές από αυτές τις μητέρες που βιώνουν ακραία, και μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή, συναισθήματα», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η δρ Τίφανι Φαρτσιόνε, διευθύντρια ψυχιατρικών φαρμάκων του FDA.
«Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν θλίψη, ενοχές, αναξιότητα – ακόμη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί τους. Και, επειδή η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τον δεσμό μητέρας-βρέφους, μπορεί επίσης να έχει συνέπειες στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού», εξήγησε η Φαρτσιόνε, διευθύντρια του τμήματος ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.
Σύμφωνα με τον FDA, το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων και για αυτό ο οργανισμός συστήνει στις ασθενείς να μην οδηγούν ή να χειρίζονται βαριά μηχανήματα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, ενώ υποστήριξε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, ρινοφαρυγγίτιδα (κοινό κρυολόγημα) και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι η χρήση του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορά και ακόμη και να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη λήψη και για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του φαρμάκου.
Η έγκριση αυτού του φαρμάκου αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης, ειδικά επειδή έχει έναν νέο βιολογικό στόχο και είναι ταχείας δράσης, δήλωσε η Κάθριν Μονκ, καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος ψυχικής υγείας των γυναικών στη Μαιευτική και Γυναικολογία στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες για το συγκεκριμένο φάρμακο καθώς επισημαίνουν ότι η ζουρανολόνη δοκιμάστηκε αρχικά κυρίως σε γυναίκες με σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη και όχι ήπια ή μέτρια κατάθλιψη.
«Υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί από όλους, ενώ για τα άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, το χρυσό πρότυπο φροντίδας είναι να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία και να κάνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους», δήλωσε η Μονκ, προσθέτοντας ότι το χάπι δεν θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη απάντηση για τις ασθενείς με ήπια έως μέτρια επιλόχεια κατάθλιψη.
«Πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι αποτελεσματικό κυρίως σε άτομα με σοβαρή κατάθλιψη. Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ανισότητες στα ποσοστά της επιλόχειας κατάθλιψης. Τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα στις γυναίκες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και για τους μειονοτικούς πληθυσμούς», κατέληξε η επιστήμονας, σύμφωνα με το CNN.