Πάνω από 3.500 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στο Φεστιβάλ Αντιγήρανσης το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαΐου, που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου η αίθουσα Μηχανουργείο της Τεχνόπολης, χωρητικότητας 700 ατόμων, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί παρουσίαζαν τα νέα δεδομένα στον τομέα της αντιγήρανσης, άρχισε να γεμίζει από κόσμο, ενώ λίγο αργότερα γέμισε ασφυκτικά και παρέμεινε γεμάτη μέχρι αργά το απόγευμα που ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Παράλληλα το μεγάλο προαύλιο του Μηχανουργείου, όπου λειτουργούσε η έκθεση των χορηγών, έσφυζε ολόκληρη τη μέρα από ενδιαφερόμενους που ζητούσαν πληροφορίες για τα προϊόντα της έκθεσης και σχημάτιζαν πηγαδάκια σχολιάζοντας όσα άκουγαν από τους ομιλητές.

Αλλά και την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αντιγήρανσης περιλάμβανε επιστημονικές ομιλίες και workshops που απευθύνονταν περισσότερο σε δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι και αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των ακροατών, η συμμετοχή του κόσμου, μέσα στην αίθουσα και στο προαύλιο, ήταν εντυπωσιακή.

Συμπέρασμα;

Ακόμα και σε δύσκολους καιρούς η ανάγκη για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την καλή υγεία, την καλή εμφάνιση και την καλή ψυχολογία, αποτελεί προτεραιότητα για κάθε άνθρωπο που αναζητά την ποιότητα στην καθημερινότητά του.

Περισσοτερα

Το φεστιβάλ άνοιξε με σύντομη ομιλία της η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας, η δερματολόγος Μαρία Καρδάση, που μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «ένας από τους βασικούς σκοπούς αλλά και υποχρεώσεις της Ακαδημίας είναι να ενημερώνει το ευρύ κοινό πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την αντιγήρανση και, κατά συνέπεια, με την ποιότητα ζωής, την ευεξία και την αισιοδοξία που απορρέουν από αυτήν».

Ακολούθησαν οι ομιλίες των διακεκριμένων δερματολόγων, βιολόγων, γενετιστών, πλαστικών χειρουργών, διατροφολόγων, ψυχιάτρων, ομοιοπαθητικών, ψυχοκοινωνιολόγων, ειδικών στο αδυνάτισμα και γυμναστών, που παρέθεσαν στοιχεία των τελευταίων επιστημονικών ερευνών στον τομέα τους, σε συνδυασμό με συμβουλές και tips για έναν τρόπο ζωής που υποστηρίζει την υγεία, ψυχική και σωματική, την ομορφιά και τη νεότητα, και ανέπτυξαν όλες τις συνιστώσες της Αντιγήρανσης προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Στο Φεστιβάλ Αντιγήρανσης 2015 μεταξύ πολλών άλλων επισημάνθηκαν και τα εξής:

– Η νέα τάση στην αντιγήρανση είναι το «less is more». Οι γιατροί που εφαρμόζουν αντιγηραντικές θεραπείες λένε ένα ηχηρό «όχι» στα διογκωμένα και στα ακίνητα με τα ανασηκωμένα φρύδια πρόσωπα, τα οποία εκτός από κακόγουστα έχουν και βλαπτική επίπτωση στην υγεία, λόγω της παρεμπόδισης της σωστής λειτουργίας του δέρματος, των λεμφαγγείων και των αγγείων.

– Η αντιγήρανση αποσκοπεί στην απόλυτη αποκατάσταση της εικόνας χωρίς ταλαιπωρία του οργανισμού. Στόχος είναι οι πολλές μικρές παρεμβάσεις οι οποίες διεγείρουν χωρίς να οξειδώνουν τους μηχανισμούς της αυτό-επιδιόρθωσης του οργανισμού, που ως γνωστόν με την πάροδο της ηλικίας εξασθενούν.

– Τo ιχθυοκολλαγόνο είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας, απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα και πιο αφομοιώσιμο. Αποδίδει μεγαλύτερη ποσότητα συγκεκριμένων αμινοξέων, των πιο σημαντικών για το δέρμα.

– Σύμφωνα με νέα έρευνα του τομέα της Κλινικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού με συγκεκριμένη συγκέντρωση κατεχινών συμβάλλει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

– Η μελέτη Predimed που έγινε σε 7447 εθελοντές για 4,7 χρόνια έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μείωσε κατά 30% το κίνδυνο εγκεφαλο-αγγειακών επεισοδίων.

– Η αερόβια άσκηση είναι πιθανά η μοναδική μορφή στρες που ενδυναμώνει την αντίστασή μας στο στρες ακόμα και λίγες μόνο ώρες μετά από αυτή. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις προσαρμογές που κάνει ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στο στρες.

– Εξασφαλίζοντας από 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου μειώνονται οι πιθανότητες να πάθεις διαβήτη, ψυχολογικές διαταραχές, προβλήματα στη καρδιά, προβλήματα στην αναπνοή, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και καρκίνο του στήθους.

– Οι παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος είναι: η περιβαλλοντική μόλυνση, το κάπνισμα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο το 90% της γήρανσης του δέρματος προκαλείται από τη Uv ακτινοβολία.

– Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση, ωστόσο μόνο το 70% γνωρίζει το πρόβλημα και από αυτούς μόνο το 51% λαμβάνει θεραπεία. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δέκα άνδρες ηλικίας 50 έως 59 ετών πάσχει από στεφανιαία νόσο, ενώ οι γυναίκες, αν και αναπτύσσουν τη νόσο δέκα χρόνια αργότερα από τους άνδρες, έχουν βαρύτερη πρόγνωση και συνεπώς μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν θανατηφόρο επεισόδιο.

– Η γήρανση ξεκινάει από τον εγκέφαλο.

– Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της χρόνιας φλεγμονής, της matrix, παίζει η απώλεια της ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και απομάκρυνσης των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, των ελευθέρων ριζών του αζώτου, των τελικών προϊόντων της τελικής γλυκοζυλίωσης, των τελικών προϊόντων της προχωρημένης λιπο-υπεροξείδωσης.

– O τρόπος που σκεφτόμαστε, τα συναισθήματα που νοιώθουμε αλλά και η συμπεριφορά μας γενικότερα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τον τρόπο που γερνάμε.

– Τα εξατομικευμένα προγράμματα διατροφικής εκπαίδευσης και αλλαγής τρόπου ζωής είναι απαραίτητα για επιτυχή πρόληψη και αντιγήρανση.

– Το καθημερινό στρες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αντιγήρανσης. Η αντίδρασης της χαλάρωσης προκαλεί μία αλλαγή στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και από τη κυριαρχία του συμπαθητικού περνάμε στη κυριαρχία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

– Ένα νέο γαστρικό μπαλόνι (που είναι ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας) με τη μορφή χαπιού, το οποίο τοποθετείται με απλή κατάποση και γεμίζει με ειδικό υγρό που φουσκώνει και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού δείχνει να είναι το μέλλον στη μη επεμβατική απώλεια βάρους. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με κλινική εμπειρία στη συγκεκριμένη μέθοδο.

– Η ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινά έχει σχέση με το βάρος, την ηλικία, το ύψος, το φύλλο, την εργασία, την ψυχολογία, κλπ.

– Η τροφή μπορεί να διώξει τη λύπη από την ψυχή μας και ταυτόχρονα το λίπος από το σώμα μας. Αρκεί να ξέρουμε να την επιλέξουμε.

– Τα κύτταρα μας μοιάζουν με σπόρους που χρειάζονται ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για ν’ αναπτυχθούν. Πρόκειται για το «βιολογικό περιβάλλον». Αυτό διαταράσσεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη καφεΐνη, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και το στρες, κοινωνικό ή συναισθηματικό. Η ισορροπία του αποκαθίσταται με προσωπική προσπάθεια στο επίπεδο της διατροφής, του τρόπου ζωής και με τη βοήθεια φυσικών θεραπειών αν χρειαστεί.

– Παράγοντες υψηλού κινδύνου για δημιουργία της οστεοπόρωσης είναι: η φτωχή διατροφή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, σε φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζωικής πρωτεΐνης και καφεΐνης, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και βεβαίως ορισμένα ιατρικά προβλήματα.

– Η σωματική άσκηση ενισχύει και τις λειτουργίες του εγκεφάλου επειδή αυξάνει τη ροή του οξυγόνου στο αίμα κατά 30%.

– Η άποψη ότι μετά την εμμηνόπαυση και την ανδρόπαυση το σωματικό βάρος δικαιολογείται να αυξηθεί κατά 3 ως 5 κιλά δεν είναι σωστή! Το σωματικό βάρος δεν έχει ηλικία είναι η αναλογία του ύψους μας, δηλαδή των οστών μας με τους μύες το λίπος και το νερό που περιέχεται στο σώμα μας. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει. Το πρώτο μας λοιπόν μέλημα είναι η διατήρηση της οστικής μας πυκνότητας η οποία έχει την τάση να φθίνει με την πάροδο της ηλικίας και ως εκ τούτου το σωματικό βάρος δεν μπορεί να αυξηθεί και να την επιβαρύνει.

– Ο πρώτος κανόνας μιας δερματολογικής αντιγηραντικής θεραπείας είναι η υποβοήθηση της διαδικασίας της κυτταρικής απόπτωσης, δηλαδή η διαδικασία της απολέπισης.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση νέων θεραπειών που δίνουν ελπίδες σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας για να αγγίξουν το όνειρο της νεότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα workshops , στη διάρκεια των οποίων οι δερματολόγοι κατέθεσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και έδειξαν live εφαρμογές που οι ίδιοι έχουν χρησιμοποιήσει βελτιώνοντας γνωστές μεθόδους αλλά και παρουσιάζοντας νέες, με θεαματικά αποτελέσματα στη βελτίωση της εμφάνισης προσώπου και σώματος.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών ήταν: Η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, δερματολόγος, Μαρία Καρδάση, o αντιπρόεδρος της Ακαδημίας, Δημήτρης Συκιανάκης, o καθηγητής της Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου, Νίκος Μανιάτης, o βιολόγος- χημικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βιοχημικός του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Κυριάκος Ξένος, ο καθηγητής πλαστικής χειρουργικής, Ανδρέας Φουστάνος, o πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, νευρολόγος – ψυχίατρος, Θάνος Ασκητής, η βιολόγος-βιοχημικός, Εμμανουέλα Φωτεινού, η ψυχό-κοινωνιολόγος Έλενα Βλάχου, ο οδοντίατρος-ερευνητής Φωτοθεραπευτικής, Νικόλαος Λούπης, η παθολόγος-ομοιοπαθητικός Έφη Παπακωνσταντίνου, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Μάντη Περσάκη, η beauty editor και συγγραφέας, Άννα Μαρία Παπίρη, κ.ά.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό των ομιλητών έκαναν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Κεφαλογιάννης και Χριστίνα Λαμπίρη.

Εν κατακλείδι, όσοι παρακολούθησαν το Φεστιβάλ Αντιγήρανσης 2015 έγιναν πλουσιότεροι σε γνώσεις και ανανέωσαν το αίσθημα αισιοδοξίας τους για το μέλλον.