Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους δεκάδες παιδιά στη Σαμόα, θα πρέπει να υψώνουν μία κόκκινη σημαία έξω από τα σπίτια τους ή να τοποθετούν ένα κόκκινο πανί προκειμένου να ενημερώνουν τις υπηρεσίες που διεξάγουν την εκστρατεία εμβολιασμού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του αρχιπελάγους αυτού του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού.
«Οι πολίτες καλούνται να τοποθετούν ένα κόκκινο πανί ή μία σημαία μπροστά από τα σπίτια τους και κοντά στον δρόμο ώστε να υποδεικνύουν ότι τα μέλη της οικογένειάς τους δεν έχουν εμβολιαστεί», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.
Νέα, ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή στη Σαμόα, που μετρά 200.000 κατοίκους, και θα πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επέκταση της ασθένειας.
Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έγινε υποχρεωτικός τον προηγούμενο μήνα μετά την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως μέχρι στιγμής αφορούσε μόνο τα παιδιά. Πλέον η κυβέρνηση της Σαμόα αποφάσισε να την επεκτείνει σε όλο τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ιλαρά, εκ των οποίων 52 παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.
Σε 24 ώρες καταγράφηκαν 171 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά από τον Οκτώβριο που ξέσπασε η επιδημία στη Σαμόα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 4.052.
Η ασθένεια, που γνωρίζει νέα έξαρση στην υφήλιο, πλήττει από τα μέσα του Οκτωβρίου έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο, καθώς μόνο το 31% των κατοίκων της Σαμόα είχε εμβολιαστεί πριν ξεσπάσει η επιδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Τα κρούσματα ιλαράς βρίσκονται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε πλούσια κράτη όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς οι γονείς επιλέγουν τα παιδιά τους να μην εμβολιάζονται επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις τους αλλά και τους φόβους τους — που οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα καταρρίψει — πως τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.
Άλλα κράτη, είτε εξαιτίας της φτώχειας, είτε λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού, έχουν αφήσει τα επίπεδα της ανοσοποίησης να υποχωρήσουν, αφήνοντας τα μικρά παιδιά ευάλωτα σε έναν ιό που προσβάλλει επιθετικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα.